Barn og unge i streik fredag: – Det er nå det skjer, sier Christoffer (23)

Av

Det ventes at over 20.000 elever over hele landet vil streike fredag. - Det er nå det skjer, sier Christoffer Bakken Tallerås (23), fylkesleder i Grønn Ungdom Innlandet.

DEL

23-åringen fra Lillehammer har tatt ansvaret for at det skal bli både appell og klimatog i Lillehammer fredag 22. mars. Bakken Tallerås har ordnet det formelle med politiet i forbindelse med toget som skal gå fra Søndre Park til fylkeshuset i Kirkegata. I Søndre Park blir det scene og høyttalere og appeller. Tallerås aner ikke hvor mange som møter opp, men han har fått mange henvendelser i løpet av dagen, blant annet fra NRK Super, så det aner ham at engasjementet er stort.

- Jeg har hørt at det skal komme folk fra flere barneskoler og ungdomsskoler i Lillehammer. Det er vanskelig å vite hvor mange som kommer. Sist gang ble det 300. Jeg har sett at plakaten vår har blitt hengt opp en del steder også på skoler, sier Tallerås som er klar på hvorfor han mener man skal delta:

- Skolestreiken har blitt til mer enn bare om klima, men også om ungdoms rett til å påvirke og uttrykke seg politisk. Skolestreiken her er det største siden arbeiderbevegelsen og hippiebevegelsen. Det er nå det skjer. Det her blir ikke mindre viktig. Det blir mer viktig og det blir mer demonstrasjoner.

Inspirert av Greta Thunberg

Over hele landet skal skoleelever streike for klimaet fredag. Arrangørene venter opp mot 20.000 streikende barn og ungdommer totalt.

Inspirert av svenske Greta Thunbergs (16) skolestreik for klimaet går norske elever ut i politisk streik en rekke steder landet rundt fredag.

Ifølge arrangørene er det ventet minst 10.000 elever til demonstrasjonen i Oslo og opp mot 20.000 elever nasjonalt. Det er varslet streik over 70 steder, fra Longyearbyen i nord til Mandal i sør.

– Hvorfor skal vi utdanne oss for en framtid vi ikke får? Politikerne har snakket om å løse klimaproblemet lenger enn vi har levd, nå er det på tide at de får ut fingeren. Derfor går tusenvis av elever ut i skolestreik for klima 22. mars, sier leder i Natur og Ungdom Gaute Eiterjord.

Natur og Ungdom står som arrangør av streikene sammen med Grønn Ungdom, Miljøagentene, Sosialistisk Ungdom, AUF, Unge Venstre og Rød Ungdom, i tillegg til engasjerte enkeltpersoner.

Krever oljestans

Greta Thunbergs skolestreik under det svenske valget i fjor høst har inspirert til elevstreiker verden over. Forrige fredag streiket anslagsvis 1,6 millioner ungdommer i om lag 123 land.

16-åringen har sagt at hennes motiv var å rette oppmerksomheten mot den manglende klimadebatten i Sverige. For engasjementet har hun også blitt nominert til Nobels fredspris.

Hovedbudskapet fra arrangørene av den norske streiken er et krav at det ikke gis flere tillatelser til å lete etter olje og gass:

– Hvis vi skal ta klimakrisen på alvor kan det ikke gis flere tillatelser til olje- og gassleting. Norge må omstilles fra oljejobber til klimajobbene vi skal leve av i framtida, sier Eiterjord.

Politiet på plass

I Oslo holdes streiken utfor Stortinget, og det er ventet at minst 10.000 elever deltar. Ruter, som styrer kollektivtrafikken i Oslo og Akershus, oppfordrer alle reisende om å beregne ekstra god tid når tusenvis av elever er ventet inn til sentrum.

Politiet skal sikre Eidsvolls plass utenfor Stortinget, og over 80 vakter med refleksvekst skal passe på at demonstrasjonen foregår i trygge former.

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen møter elevene klokka 10 for å få overlevert de streikende elevenes krav.

Teknisk museum har varslet at de vil samle inn materiale som foto, paroler og gjenstander fra skolestreikene.

– Barn og unges skolestreiker kan bli et viktig internasjonalt vendepunkt for hvordan samfunnet ser på nødvendigheten av å handle, sier Frode Meinich, direktør ved Teknisk museum.

Sammenlignet med nazipropaganda

I forkant av streiken rykket fire statsråder fra regjeringen ut og inviterte elevene til «ungdommenes klimatoppmøte» i flere byer utover våren for å gi dem «en alternativ kanal» til politikerne fremfor å streike.

Kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) uttalte til NTB at han berømmer engasjementet, men mener streiken er feil vei å gå. Han varslet samtidig at elevene ikke vil få gyldig fravær for å delta i streiken, slik Natur og Ungdom har krevd.

Flere Fremskrittsparti-politikere har gått hardt ut mot streiken. Stortingspolitiker Jon Helgheim har advart mot det han omtaler som «klimahysteri» i en Facebook-oppdatering gjengitt av ABC Nyheter. Frps bystyremedlem i Skien Karianne Hansen har høstet en god del kritikk, men også støtte, for et innlegg, der hun i ironisk stil påpeker at klimastreiken er starten på en «fullstendig livsstils makeover», der barna må si nei til å bli kjørt til venner og trening, må dusje mindre og droppe sydenturer.

Lengst i sin kritikk gikk Ole Jacob Johansen i Asker Frp, som sammenlignet ungdommenes klimaengasjement med nazipropaganda i et innlegg på Facebook, som senere ble slettet. Saken ble først omtalt av Budstikka.

Artikkeltags