Gutter drikker dobbelt så mye energidrikk som jenter

I tillegg til fare for koffeinforgiftning, tyder studier på at mye energidrikke kan påvirke blodtrykk og nyre- og hjertefunksjon.

I tillegg til fare for koffeinforgiftning, tyder studier på at mye energidrikke kan påvirke blodtrykk og nyre- og hjertefunksjon. Foto:

Halvparten av norsk ungdom drikker energidrikk minst én gang i måneden. Myndighetene bør se nærmere på behovet for å regulere markedsføring og salg av disse produktene, mener forsker.

DEL

I en ny studie har forskere fra Høgskolen i Innlandet undersøkt inntaket av energidrikker blant norske ungdommer. Data for studien ble samlet gjennom Ungdata-undersøkelsen i 2015 og 2016 og forskerne fikk svar fra over 30 000 ungdommer fra hele Norge, dette ifølge Forskning.no.

Resultatene er nå publisert i det vitenskapelige tidsskriftet BMC Public Health. I studien har forskerne kartlagt hvem det er som drikker energidrikk.

Les også: Leger advarer mot uvettig inntak av energidrikk

Risiko for koffeinforgiftning

– Når vi snakker om mulige negative helseeffekter av høyt inntak av energidrikk, så er det viktig å presisere at det er koffeinholdig energidrikk vi snakker om, sier Arild Vaktskjold ved Høgskolen i Innlandet og en av forskerne bak kartleggingen til Forskning.no.

I tillegg til fare for koffeinforgiftning, tyder studier på at mye energidrikke kan påvirke blodtrykk og nyre- og hjertefunksjon.

I Norge har det vært tilfeller hvor barn er blitt innlagt på sykehus fordi de har drukket for mye energidrikke.

Å drikke koffeinholdig energidrikke regelmessig kan forårsake søvnvansker, uro og svekket konsentrasjonsevne. Men det er ikke helt klart hva det er ved energidrikkene som fører til de negative effektene. Forskningen tyder imidlertid på at de skadelige utfallene overstiger de direkte effektene av koffein alene.

Les også: – Energidrikker er urovekkende lett tilgjengelige for barn

Les også: – Energidrikk burde fjernes, sier Henrik (18) som nesten døde av energidrikk for fire år siden

Gutter drikker mer enn jenter

Undersøkelsen viste at litt over halvparten av ungdommene, 52,3 prosent, drakk energidrikk minst én gang i måneden. Av de spurte ble 3,5 prosent kategorisert som høykonsumenter.

Gutter drakk dobbelt så mye som jentene. Det var også flest gutter som var høykonsumenter. Ungdom på landet drakk 13 prosent mer per dag enn de som bodde i by. På landet ble her definert som kommuner med færre enn 20 000 innbyggere.

Forskerne fant en sammenheng mellom lav fysisk aktivitet, mye skjermbruk, og inntak av energidrikk. De fant også sammenheng mellom lav utdannelse og inntekt hos foreldrene og høyere inntak av energidrikke blant ungdommene.

– Behov for å regulere markedsføring og salg

– Gitt det vi vet om mulige helseskader ved høyt inntak av energidrikke, bør nasjonale helsemyndigheter se nærmere på behovet for å regulere markedsføring og salg av disse produktene, sier Arild Vaktskjold til Forskning.no.

Forbrukerrådet har nylig foreslått at det innføres 18-års aldersgrense for kjøp av energidrikk med høyt koffeininnhold.

Vaktskjold anbefaler også at både helsevesen og skoler bør være oppmerksomme på de ungdommene som tilhører gruppene med høyt forbruk av energidrikk og dermed også farene for bivirkninger.

Artikkeltags