Gå til sidens hovedinnhold

Må i retten for skuddpremie

Artikkelen er over 6 år gammel

Lovlig jakt på rovdyr, men den utlovede skuddpremien var ulovlig, mener politiet.

Nord-Fron Sau og Geit må i neste uke møte i tingretten i Vågå, tiltalt for å ha utlovet skuddpremie på rovdyr. Rettssaken hadde vært unngått om laget hadde betalt bota på 15.000 kroner, men den gikk de ikke med på.

Store tap

Sauebønder i Skåbu hadde store tap i fjor sommer. 140 sauer skal ha blitt funnet drept av rovdyr. Fellingstillatelse var gitt på både jerv og ulv, og et kommunalt jaktlag var engasjert. Jegerne hadde stått på til de omtrent stupte, og pengene som var bevilget var langt på veg brukt opp da Nord-Fron Sau og Geit fant å ville bruke penger i håp om å oppnå resultater. 10.000 kroner ble utlovd i dusør til de første som skjøt rovvilt. Oppfordringen gikk også til folk som ikke var med i det kommunalt oppnevnte jaktlaget.

Manglet godkjenning

– Hva er egentlig det straffbare her, spør GD politijurist Lars Rune Ringvik.

– Nord-Fron Sau og Geit er tiltalt for å ha utlovd dusør uten å innhente tillatelse fra Fylkesmannen i Oppland, sier Ringvik, og legger umiddelbart til at han ikke kjenner saken bedre enn som så. Han har arvet den etter en kollega som for tiden ikke er til stede, og har hittil ikke hatt anledning til å se på den.

Anmeldt

Laget ble anmeldt av organisasjonene Aksjon for rovviltets røst og Bygdefolk for rovdyr. De hadde fått med seg at sauebonde Ole Petter Berget fra Skåbu bekreftet dusøren i NRK, og at Nord-Fron Sau og Geit oppfordret flere enn det oppnevnte kommunale jaktlaget til å delta i jakten på rovdyr.

Politiet startet etterforskning, og kom til at en bot på 15.000 kroner ville være passende.

– Den bota kunne vi ikke godta. Det var helt urimelig, sier lagets leder, Anne Kari Veikleenget til Dølen.

Hun forteller at pengene egentlig var ment til bruk på et sosialt lag for jegerne som hadde stått på, og at hun nå trodde saken var henlagt, nesten halvannet år etter.

Ante ikke

– Vi ante ikke at vi skulle bli anmeldt for dette, sier Veikleenget til Dølen.

Nord-Fron Sau og Geit bistås av Johanne Stendal Eide fra Advokatfirma Lund & Co DA i Oslo.

Rettssaken går for Nord-Gudbrandsdal tingrett torsdag i neste uke, denne gang i kommunestyresalen på Vinstra. Blant andre småbrukarlaget har varslet demonstrasjoner utenfor rettslokalet.

Kommentarer til denne saken