Gå til sidens hovedinnhold

Maihaugen vil ha huset ditt

Artikkelen er over 12 år gammel

Bor du i Lillehammer eller Gudbrandsdalen og ønsker deg splitter nytt, moderne hus?

Nå vil Maihaugen bytte med deg.

- Vi tilbyr nytt hus med nøkkelen i døra til dem som vil bytte. Grensen er fire millioner kroner, sier en oppglødd og strålende fornøyd Maihaugen-direktør Ågot Gammersvik. Hun har klart det de færreste for kort tid siden ville trodd var mulig: Å overbevise kulturstatsråd Trond Giske om å satse på en ny stor avdeling med hus på Maihaugen.

I Sandvigs ånd

- Kongstanken er å følge opp Sandvigs verk, sier Gammersvik.

- Vi har den opprinnelige avdelingen som Sandvig samlet. Vi har også 1900-tallshusene og Byavdelingen, men vi mangler den moderne Gudbrandsdalen. Nå vil vi jakte på hus som forteller oss hvordan vårt distrikt har utviklet seg de siste tiårene, hus som forteller noe om lillehamringens og dølens nyere historie og utvikling. Vi stiller med blanke ark og i første omgang 60 millioner kroner. Giskes klare betingelse er at dette er et finanskriseprosjekt. Det vil si at midlene må benyttes så raskt som mulig og at de gir arbeid til flest mulig av dem som nå rammes av ledigheten. Derfor går vi ut nå, sier Gammersvik

Meld deg!

For å få en rask oversikt over mulige hus, går Maihaugen og GD sammen om å registrere interesserte huseiere i Lillehammer og Gudbrandsdalen - i første omgang med navn, adresse og telefonnummer. De som har muligheten, kan også sende med et bilde av huset, men det er ingen betingelse.

De utvalgte husene vil etterhvert bli presentert med reportasjer i GD som et ledd i dette samarbeidsprosjektet mellom GD og Maihaugen.

- Hvilke hus er dere interessert i ?

- Det kan kanskje høres merkelig ut, men i utgangspunktet er vi interessert i alle hus i Lillehammer og Gudbrandsdalen som er bygd etter andre verdenskrig. Alt eierne skal gjøre er å melde seg. Vi besiktiger huset og avgjør om det er blant de boligene vi er på jakt etter, sier Ågot Gammersvik.

Også naboens

Du kan også sende inn tips om andres hus, hvis du mener det hører hjemme på Maihaugen.

- Vi lover full anonymitet, sier Gammersvik.

Maihaugen regner med å flytte 10-15 hus allerede i år og neste år. Byggingen av nye hus vil starte så raskt Maihaugen og eierne er enige.

- Det viktigste er å komme i gang og bruke midlene for å skaffe folk arbeid. Klarer vi det, har Giske sagt det er mer penger å hente. Målet er å få opp en avdeling som viser det moderne Lillehammer og Gudbrandsdalen og som kan åpnes for publikum i 2012-13. Dette skal vi klare, men vi må ha med oss huseierne, sier Gammersvik.

- Dette har vi ventet på!

- Endelig skal vi få presentert det moderne Gudbrandsdalen, sier et samstemt kor av ordførere fra Lillehammer til Skjåk og Lesja.

- Dette har vi ventet på. I dag tror jo alle som kommer til Maihaugen at Gudbransdalen stort sett består av laftede hus og at dølene fortsatt går rundt i bunad og vadmel. Nå får vi et utstillingsvindu som viser at tiden ikke har stått stille, men at vi har vært og er en del av det moderne Norge, sier ordførerne. De hilser Maihaugens initiativ og Giskes millioner hjertelig velkommen.

Slik gjør du:

* Send e-post til: tips@gd.no eller som SMS til 2097, kodeord: gdtips først i meldingen.

* Skriv noen linjer om hvorfor ditt hus bør på Maihaugen. Hvis du vil, kan du legge ved et bilde av huset.

* Du kan også tipse om huset til naboen, hvis du mener det kan egne seg på Maihaugen.

Du kan også skrive inn i kommentarfeltet under!