Gå til sidens hovedinnhold

Her spiser de snål frukt

Artikkelen er over 5 år gammel

Snål frukt er ikke lenger forbuden frukt. Tvert imot er små og store, tykke og tynne, et kjærkomment alternativ når det skal kjøpes inn frukt og grønt i Lillehammer barnehage.

– Se, den ser ut som en penn. Å, den var høy og skrukkete ...

Ferdinand, Mathilde, Tobias, Aurora, Elias og Kristian i Lillehammer barnehage studerer villig vekk dagens forsyning av såkalt rar frukt fra Aleksander Wågan. Han kjører ut de sunne sakene for Odd Langdalen Frukt og Grønt as, og har denne dagen med seg appelsiner, gulrøtter, kålrot og pærer. Så veldig snåle er de ikke, annet enn at de ikke er like store, at de kan ha en liten bøy, en tupp eller et hull som du ikke finner blant standard artsfrender i butikkdiskene. Poenget er at nå skal også de aparte variantene spises og tilbys til en rimeligere penge til barnehager og andre som kjøper inn frukt og grønt i Lillehammer kommune.

Vedtatt!

At snål frukt er en del av sortimentet, er helt nytt. Etter initiativ fra Miljøpartiet De Grønne i Lillehammer er saken grundig utredet. Nylig vedtok formannskapet at denne type vitaminbomber skal tilbys. Odd Langdalen, som har eget distribusjonsapparat for rar frukt, fikk nylig anbudet på leveranse av varegruppen. Avtalen gjelder fra 14. september.

Det skal også diskuteres i foreldreutvalgene ved skolene om de skal gå inn på en ordning med å abonnere på frukt mot foreldrebetaling.

– Flott alternativ

De røde, grønne og gule som ser litt annerledes ut, kan leveres til en pris som ligger 20–30 prosent under første sorterings varer.

– Et fint tiltak. For oss spiller det ingen rolle hvordan varene ser ut. Det er kvalitet og smak som er viktig, mener barnehagestyrer Christina Bakken. Der har de med glede meldt seg på for å få levert rar frukt. Bakken mener at det er en fin ting for ungene å få oppleve at smaken er god selv om utseendet kan variere.

Les også: Egen satsing for å redusere matsvinnet

Lillehammer barnehage er en Fem om dagen-barnehage, hvor de prøver å legge vekt på sunt kosthold.

Her er det frukt og grønt til hvert måltid, gjerne med grønnsaker til formiddagsmaten og en fruktpause utpå dagen.

Les også: Små kokker på kurs

Litt nytt

Leverandør Aleksander blir fort en populær mann blant dagens smakspanel, som er litt uenige om hva som smaker best.

Appelsinene, mener en, som også lurer på om det er mandoriner blant de gule og runde. En annen trekker fram gulrøttene, mens flertallet kaster seg over pærene.

– De er små, og passer kanskje godt for dere i barnehagen, spør Wågan. Han synes det er fint at nettopp denne gruppen blir presentert for mat med feil farge og feil bøy.

– Smaken er like god som noen. Dette med rar frukt er fortsatt litt nytt, men vi har mulighet til å levere mer dersom etterspørselen øker. Alternativet er at mye blir kastet, mens det andre leveres til storindustrien.

Kan jeg få en pære til, spør Ferdinand. Han har ikke hørt om EU-standard.

Mer om miljø: