Måtte gå fra P4

Madeleine Cederstrøm ble for personlig på direkten, og må slutte i P4 etter 14 år i radiokanalen.

Madeleine Cederstrøm ble for personlig på direkten, og må slutte i P4 etter 14 år i radiokanalen. Foto:

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Madeleine Cederstrøm ytret seg kritisk om norsk asylpolitikk på direkten. Det kostet den profilerte programlederen jobben.

DEL

LILLEHAMMER: - De ba meg slutte, bekrefter Madeleine Cederstrøm.

Hun hadde sin siste radiosending fra P4s lokaler på Lillehammer søndag. Cederstrøm har jobbet i P4 i nesten 14 år, og er en av kanalens mest kjente stemmer.

Uenighet
Cederstrøm legger ikke skjul på at hun i lengre tid har følt seg ukomfortabel med utviklingen i P4.

- Jeg føler at det har blir vanskeligere og vanskeligere å få gjøre noe annet enn ren underholdning. Jeg føler at P4 strammer inn formatet mer og mer, at det blir mindre rom for å utnytte sine personlige sider. På den andre siden er jeg blitt mindre og mindre interessert i å underholde. Jeg og P4 har på en måte vokst fra hverandre.

Den direkte foranledningen til slutten er, ifølge Cederstrøm, uttalelser hun kom med i en radiosending 28. oktober, da hun skulle gi lytterne en oversikt over dagens aktuelle avisnyheter. Blant alt kjendisstoffet etterlyste hun en sak om situasjonen til kurderne som nylig hadde fått avslag på sine asylsøknader. Den svensk-norske programlederen ga tydelig uttrykk for hva hun synes om både medias prioriteringer og norsk asylpolitikk.

- Jeg kom med relativt klare meninger. Det ble for sterkt for mine sjefer. De fløy i taket og sa at dette fikk jeg ikke lov til å gjøre.

Ville si henne opp
I slutten av november ble Cederstrøm innkalt på teppet. Ledelsen i P4 syntes hun hadde blandet kortene, og truet med oppsigelse.

Madeleine Cederstrøm ba om å få sluttpakke i stedet. Dette ble akseptert. Søndag hadde hun sin siste arbeidsdag.

- Hvordan kjennes det?

- Kjemperart. Det er sørgelig. Og litt unødvendig. Samtidig er det også skjønt. Jeg trengte litt hjelp til å komme unna. Inni meg er jeg også rasende. Ikke fordi jeg er sparket, men fordi man tillater denne forflatningen. P4 er en fantastisk kanal. Folk elsker P4. Samtidig er man så redd for at kanalen skal ha en større oppgave enn bare å underholde.

Cederstrøm sier hun står for sine uttalelser, men erkjenner at balansen mellom å være journalist og engasjert er hårfin.

- Jeg er skremt over hvor forflatet alt kan bli. Det gjelder media generelt, ikke bare P4. Må vi fôres med de mest meningsløse ting hele tiden? Ingen orker tanken på å holde en fane høyt. Det er blitt så utrolig kommersielt.

Gråt over miksepulten

- Synes du selv at du har blandet rollene?
- Jeg synes det skal være rom for at man som journalist skal kunne etterlyse slike saker. Jeg synes ikke jeg gikk over grensen.


- Er du også glad for å forlate P4?

- Jeg er lei meg for at P4 ikke finner plass til meg. De er kjempedyktige, utrolig flinke. Vi skilles som venner, sier Cederstrøm, som la hodet over miksepulten og gråt da sendingen var over den siste dagen.

Nå er hun jobbsøker. Hun har også planer om å fullføre studiene. Forhåpentligvis blir det en master i historie etter hvert. En periode skal hun være trainee på EU-ambassaden i Oslo.

- Så skal jeg frilanse litt for Byavisen. Men jeg må lære meg å skrive på norsk! Vi får se. Jeg har fått en god sluttpakke fra P4 som gjør at jeg har litt tid på meg.

- P4 speiler samfunnet på godt og vondt
LILLEHAMMER: Programsjef i P4, Andre Winje Arntzen, kjenner seg ikke igjen i Madeleine Cederstrøms beskrivelse av en forflatet radiokanal.

- P4 har aldri satset mer på innhold enn nå. Vi bruker dobbelt så mye penger som Kanal 24, vi har flere journalister enn noen gang, og vi vinner priser. Underholdning er en viktig del av P4, men vi har også et nyhetstrøkk som speiler samfunnet på godt og vondt, og vi bruker masse ressurser på dette. At P4 er forflatning og innhold uten substans er i mine øyne feil konklusjon. Vi mener vi lager en radio som både er underholdende, aktuell og nyhetsskapende. Å hevde at vi bare driver lettvint underholdningsjournalistikk vil jeg si er respektløst.

Programsjefen erkjenner at P4 er kommersiell radio. Det må den være.

- Det er det vi lever av. Vi kan ikke lage en kommersielt levedyktig kanal som ikke er interessant for folk flest.

Når det gjelder journalistikken, mener Winje Arntzen det er viktig å skille mellom ulike roller.
- Du må vite om du er journalist eller formidler av et budskap du brenner for.

Madeleine Cederstrøms oppsigelse vil han ikke gå nærmere inn på.

- Det er en personalsak som jeg ikke har lyst til å kommentere ut over at den har flere sider enn den konkrete hendelsen hun viser til.

Artikkeltags