Gå til sidens hovedinnhold

Få GD-kunder berørt av distribusjonsomlegging

Artikkelen er over 4 år gammel

Få GD-abonnenter blir berørt av at distribusjonsselskapet Kvikkas AS lørdag tar over utdelingen av en del av avisopplaget på lørdager.

LILLEHAMMER: Selskapet tar over distribusjonen av en del av opplaget til GD på lørdager, som følge av at Stortinget vedtok at Posten ikke lenger skal distribuere post eller aviser på lørdager.

Isteden ble det utlyst en tjenestekonsesjon av Samferdselsdepartementet for ombæring av aviser på lørdager. Den skal gjelde fra 5.november 2016, – i de områder hvor avisenes egne distribusjonsselskaper ikke har ombæring.

Ålesund-firmaet Kvikkas.no AS fikk konsesjonen.

Andre kanaler

Inntil nå har 1.712 GD-abonnenter fått avis levert med posten. Kvikkas AS kommer til å levere til 776 av disse abonnentene fra lørdag 5. november.

Av de 936 gjenstående abonnentene vil omlag halvparten fra og med neste helg få lørdagsavisen distribuert via Schibsted distribusjon på lørdager. Dette er for en stor grad abonnenter i Oslo og andre steder på østlandet.

Av de gjenstående er det kun 62 abonnenter i GDs eget distrikt Ringsaker, Lillehammer og Gudbrandsdalen. De fleste av disse får i dag avisa i postboks. De vil også fortsatt kunne få lørdagsavisen levert på dagen ved å endre til vanlig budlevering, ifølge administrerende direktør Jon Kristiansen.

– For de abonnentene som heretter vil få lørdagsavisa levert på mandag, er dette situasjonen for de fleste også i dag. Dette er i hovedsak abonnenter andre steder i landet og i utlandet, sier Kristiansen.

Avisa Valdres, som GD eier, og landets øvrige aviser er i samme situasjon. Den nye konsesjonstildelingen favner ikke hele det geografiske området som Posten har hatt inntil nå.

Dette har Samferdselsdepartementet fått mye kritikk for, men tar ikke på seg skylden som situasjonen som har oppstått.

E-avis godt alternativ

Kristiansen understreker for øvrig at hvis du er GD-abonnent, har du også inkludert tilgang på E-avisa som er den digitale utgaven av papiravisa.

– E-avisa blir alltid publisert klokka 22.00 dagen før papiravisa. I tillegg har GD nettavis bemannet fra klokka 07 til 23.00.

– Hva med de som inntil nå ikke har benyttet sin E-avis? Er det enkelt å ta den i bruk?

– Hvis noen har problemer med å logge seg inn, kan de ta kontakt med GD, hvor de får hjelp.

Jon Kristiansen forteller videre at de abonnenter det gjelder vil bli varslet via SMS og e-post om den nye situasjonen.

45.000 abonnenter får ikke lørdagsavis i postkassa på landsbasis

Overgangen til ny distributør fører til at 45.000 abonnenter ikke vil få avisen i postkassen lørdag, ifølge Mediebedriftenes Landsforbund (MBL).

Staten sparte nesten 100 millioner kroner da anbudet på å levere lørdagsaviser i distriktene gikk til det lille distribusjonsselskapet Kvikkas i Ålesund i konkurranse med Posten

Ifølge Journalisten er det mange avislesere som blir rammet av at Posten ikke lenger leverer aviser på lørdager. Papiraviser landet over har hatt travle dager med å kartlegge og informere de abonnentene som ikke får avisen i postkassen på lørdag.

Klassekampen skrev onsdag at Posten fram til nå har delt ut 128.000 aviser på lørdager. Det betyr at en tredel av abonnentene sannsynligvis ikke vil motta kommende lørdagsavis.

Postreformen kan ramme avisene hardt

Dersom forslagene i postmeldingen blir vedtatt, kan det føre til store problemer for avisdistribusjonen, mener medieorganisasjoner.

I postmeldingen som skal behandles i Stortinget i slutten av måneden, foreslår regjeringen at Posten skal ha fullmakt til å redusere frekvensen på postbud ytterligere for de mest ulønnsomme rutene i tynt befolkede strøk, skriver Klassekampen. I dag kan Posten unnta inntil 1250 husstander fra regelen om fem leveringsdager i uka, men postmeldingen foreslår at dette blir utvidet til 10 prosent av befolkningen, 230.000 husstander.

– En ganske stor andel av befolkningen vil få et vesentlig redusert tilbud om Posten skulle benytte denne fullmakten, sier Bjørn Wisted i Mediebedriftenes Landsforening (MBL).

Sammen med forslaget om å slå sammen A- og B-post, vil dette gjøre det vanskelig for avisene å nå fram til abonnentene på dagen. Dette gjelder for eksempel regionavisene Adresseavisen og Bergens Tidende.

– Vi ser ganske mørkt på dette forslaget, som bare vil legge stein til byrden for avishusene. Vi er redd for at dette er første skritt mot en utvikling der Posten ikke lenger går post hver dag i uka, men annenhver dag. For mange av avisene som benytter Postens bud, vil en slik løsning gjøre det så godt som umulig å nå fram til abonnentene, sier Wisted.

Generalsekretær Rune Hetland i Landslaget for lokalavisene advarer også mot forslagene:

– Hvis Posten slipper kravet om å levere a-post over natta, og samtidig kan kutte ned på antall leveringsdager i de mest grisgrendte strøkene, da er avisdistribusjonen i Norge lagt død, sier han. (©NTB)