GD er felt i Pressens faglige utvalg

Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

PRESSENS FAGLIGE UTVALG UTTALER:

Klagen gjelder en lederartikkel i Gudbrandsdølen Dagningen (GD), der avisen mente at ulv fordriver beitenæringen. Artikkelen var illustrert med et fotografi som viste figurer av ulver utenfor et hus.

Klagerne er to privatpersoner. De mener det ser ut som det er ekte ulver på bildet og at GD derfor har villedet leserne. Klagerne opplyser at bildet ikke var merket som «illustrasjonsfoto» da det først ble publisert. De reagerer på at bildet brukes i en allerede betent ulvedebatt, og mener det kan skape unødvendig frykt for ulv.

Gudbrandsdølen Dagningen kan ikke se å ha brutt god presseskikk. Bildet var en relevant illustrasjon til lederartikkelen, mener GD. Avisen opplyser at ulv kan komme tett på gårdstun og bebyggelse også i virkeligheten. Avisen opplyser videre at bildet sannsynligvis ble merket som illustrasjonsfoto morgenen etter at det ble publisert.

Pressens Faglige Utvalg (PFU) understreker at mediene i mange tilfeller må kunne bruke arkivfoto og eldre bilder til å illustrere nye artikler.

Likevel forstår PFU at klagerne reagerer på det påklagede bildet. Ved første øyekast kan det se ut som det er en ekte ulveflokk som går forbi et hus. Tar man fotografiet nærmere i øyesyn, vil man derimot se at ulvene er oppstilte figurer.

Utvalget reagerer på at GD ikke gjorde leserne oppmerksomme på dette. Det er fort gjort å misforstå bildet. Utvalget vil advare mot bildebruk som kan skape et feilaktig inntrykk – det kan gå ut over troverdigheten til det journalistiske fotografiet, jf. VVP 4.11. PFU mener at GD forsterket det feilaktige inntrykket da avisen skrev i bildeteksten at «de fleste har sett» at ulv fordriver beitenæringen.

VVP 4.10 ber mediene være varsomme med å bruke bilder i en annen sammenheng enn den opprinnelige. På dette punktet har avisen feilet. PFU mener at GD har satt et arkivbilde i en ny kontekst på en måte som kan villede leserne. At avisen dagen etter opplyste at bildet er et «illustrasjonsfoto», løser ikke problemet.

Gudbrandsdølen Dagningen har brutt god presseskikk på punkt 4.10 i Vær Varsom-plakaten.

Oslo, 27. mars 2019
 

Alf Bjarne Johnsen,

Stein Bjøntegård, Nina Fjellheim, Øyvind Kvalnes

Anne Weider Aasen, Kristin Taraldsrud Hoff, Liv Ekeberg

Artikkeltags