LILLEHAMMER: Or- og hassel-blomstringen har startet og pollensesongen er i gang.

Allerede 19. februar sendte Norges astma- og allergiforbund (NAAF) ut årets første pollenvarsel. Varselet styres av to pollenanalytikere i Trondheim, som sørger for at det alltid er oppdatert og tilgjengelig for alle i hele Norge.

Les også: Gåsunger og påskeliljer kan gi allergikere plager i påsken

Nå er or- og hasselblomstringen i gang også i indre østlandsområdet, men det er bjørkepollensesongen som er verst for allergikerne. Den er enda et stykke unna.

Det viktigste for å redusere allergiske plager, er å unngå kontakt med det man ikke tåler. Ved pollenallergi er det vanskelig, siden partiklene fra pollen spres med vinden, og fester seg til hud, hår og øyne. Pollenallergikere får da symptomer som kløende, rennende nese og øyne, samt trøtthet og nedsatt konsentrasjonsevne.

Se også:

Les også: Bruker nåler mot pollenallergi

Antihistaminer (forebyggende medisin mot allergi) skal tas etter legens anvisning omtrent en uke før du forventer å bli eksponert for pollen. Disse skal tas regelmessig og forebyggende, så selv om du føler deg helt fin en dag eller to, skal du ikke slutte med medisinene.

For å forenkle hverdagen til en pollenallergiker finnes det flere hjelpemidler: Du kan motta gratis varsel på e-post, hvor du kan skreddersy varselet ved å velge pollentype og område.

Les også: Mest bjørkepollen på Lillehammer i 2015

NAAF har også en egen pollenapp til smarttelefon, som kan sende pushvarsel når det er kraftig og ekstrem spredning for de ulike typene i ditt område. (Kilde NAAF)

Les også: Stadig flere blir allergiske mot denne planten