Hva er det med oppdragelsen til skiløpere og syklister?

Dårlig oppdragelse hjemmefra eller generell likegyldighet? Jeg lurer på hva som får noen mennesker som gjør alt for å komme ut i friluft, så skjødesløse, likegyldige og tanketomme når det kommer til forsøpling.

DEL

MeningerMandag 18. mars – to dager etter Birkebeinerrittet, leste jeg på sportssidene i GD et intervju med gausdølen Roger Bakkestuen. Han er ivrig skiløper. Lørdag 16. mars krysset han målstreken på Birkebeineren skistadion etter 54 kilometer, på tida 3.11.52. Mer enn anstendig.

Enda mer anstendig er Bakkestuen når han åpenbart er langt mindre opptatt av merket og sin egen i aller høyeste grad respektable prestasjon, enn han er av det han forteller at han så fra mange av sine meddeltakeres side på turen over fjellet.

"Irritert over forsøplingen", er tittelen på intervjuet.

– Nå må deltakerne slutte å kaste fra seg brukte gel-pakker over hele fjellet. Det ser ikke ut, tordner den ellers sindige gausdølen, og fortsetter:

– Det er ingen av oss som går så fort at vi ikke har tid til å kaste søpla i dunkene som er satt opp.

Les også: Varsler strengere regler rundt forsøpling i Birken: – Vi må bli knallharde på dette

Søndag 10. mars, fem dager før skøytebirken og seks dager før det klassiske birkebeinerrennet, gikk jeg over Midtfjellet og ned til Kvarstaddammen der jeg snudde før tilbaketuren til Lillehammer. Sol og blå himmel, 7–8 sekundmeter vind fra nord. Nykjørte spor og prima føre. Knapt et eneste sted langs Birkebeinerløypa var det vanskelig å få øye på de store nettingsekkene som var spent opp på trepinner langs sporet. Ment for å kaste avfall i. Arrangøren hadde tenkt på alt.

Jeg vet fra Birkebeinerrittet, som alltid går i slutten av august, at arrangøren de seinere åra har satt inn mye mannskap til å tråle løypa så å si umiddelbart etter at arrangementet er avviklet. Oppgaven er å plukke opp alt rasket deltakerne har kastet fra seg eller mistet undervegs fra Rena sentrum til Stampesletta i Lillehammer.

Dette er mannskap som kanskje kunne vært spart – i alle fall begrenset betydelig – hvis alle deltakerne hadde brydd seg, og skjønt at å kaste avfall i naturen er svineri.

Les også: Irritert Birken-deltaker: – Jeg snublet på en gelpakke og falt

Jeg vet at det rister og slår mange steder, og at det hender at drikkeflasker hopper ut av flaskeholderne. Jeg forstår at det ikke er noe særlig å stanse og snu for å pukke opp flaska når det jaktes klasseseier, merke eller pers.

Men det meste av forsøplingen langs ski- og sykkeltraseene skyldes ikke at noen har vært uheldige og mistet flaskene eller gel-tubene sine. Veldig mye skyldes at noen av deltakere kaster fra seg papir og plastemballasje, aluminiumsfolie, innpakning til energibarer, geltuber, drikkeflasker og mye annet som ikke har noe i naturen å gjøre.

Arrangøren må gjøre seriøse tiltak for å få slutt på dette, sier Bakkestuen. Han foreslår en times tidsstraff. I det minste nok til at de aller fleste må reise hjem uten det ettertraktede merket.

Birken skal være hyggelig. Det skal se strøkent ut etter at rennet er ferdig, slår Bakkestuen fast etter sitt 17. gjennomførte birkebeinerrenn.

Han har selvfølgelig helt rett. Det han sier er ikke bare betimelig og på sin plass. Det må også være en vekker.

Hvor omfattende forsøplingen er i de andre birkebeinerarrangementene, har jeg ingen dokumenterbar oversikt over. Det jeg har mest erfaring med er landevegsritt på sykkel. Som deltaker i en rekke turritt og som løypevakt, tilskuer og TV-slave i forbindelse med aktive ritt.

Fra feltet kastes geltuber, energibar-emballasje og ikke minst flasker så det står etter. Noe hives sikkert der det er langing. Men mye havner i skogkanten, ute på jorder, i bekker og elver, og over alt ellers. Inne i byer og tettsteder plukkes det sikkert opp av det kommunale renholdsvesenet, i likhet med hverdagsforsøplingen. Men hva med resten?

Arrangørene hevder de har soner der rytterne skal kvitte seg med avfallet. De påstår at ryttere som kaster fra seg flasker og avfall utenom sonene, kan bli ilagt bøter. Noen hevder at enkelte typer moderne drikkeflasker er nedbrytbare og løser seg opp. En sannhet med modifikasjoner. Verst er det i de store proffrittene.

Ski og sykling skal liksom være miljøvennlig. Arrangører gjør sikkert ganske mye for å få bukt med forsøplingen under ritt, løp og renn. Noen informerer til og med i innbydelsen og reglementet hvor avfall og emballasje skal kastes.

Hva er det da med deltakerne? Jeg vet det ikke gjelder alle, kanskje bare et mindretall. Men mange nok til at arrangørene antakelig må gjøre enda mer for å fylle på med oppdragelsen og holdningene løpere og ryttere ikke fikk med seg i oppveksten og siden ikke har brydd seg med å tilegne seg.

Tidsstraff, foreslår Bakkestuen. Ikke sikkert det er nok. Kast dem som forsøpler ut. Diskvalifiser dem enten de går eller sykler Birken, deltar i Tour of Norway, NM, Uno X Development Weekend og andre tevlinger på landevegen eller i norsk natur og utmark.

Per Ivar Henriksbø, journalist i GD

Per Ivar Henriksbø, journalist i GD Foto:

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags