Menn og kvinner <br/>må dusje sammen

- Vi tror at felles garderober skal gjøre det mer naturlig å dusje nakne, sier daglig leder på Jorekstad, Terje Rønning.

- Vi tror at felles garderober skal gjøre det mer naturlig å dusje nakne, sier daglig leder på Jorekstad, Terje Rønning. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Jorekstad friluftsbad i Lillehammer har revet veggen mellom herre- og damegarderoben. Fra gjenåpningen i dag er det fellesgarderobe som teller.

DEL

Daglig leder på Jorekstad, Terje Rønning, går nye veger for å oppnå målsettingen om at alle skal dusje nakne før badet. Unisex-garderober fra og med i dag skal løse problemet.

Barn i «feil» garderobe

– Det begynte egentlig med at vi fikk klager på at vi sist høst satte en aldersgrense på seks år for barn i «feil» garderobe. Ikke alle sjuåringer klarer å ordne seg selv. Dette har vi måttet gjøre noe med. Unisex-garderober lå snublende nær. Samtidig tror vi at felles garderober også vil gjøre det mer naturlig, og dessuten mer fristende å dusje uten badetøy, slik vi krever, for når folk drar med seg såpe på badetøyet inn i bassenget, går det automatiske rense- og kloringsanlegget aldeles amok, sier Rønning.

Terje Rønning, som også er venstrepolitiker i kommunestyret, legger ikke skjul på at han for en gangs skyld har lyttet ekstra nøye til et råd fra partifelle og kommunestyrekollega Sanna Sarromaa.

– Vi går tur hver søndag morgen etter å ha drukket kaffe sammen. Da planlegger vi ukas gjøremål, politisk og på Jorekstad. Sarromaa trener nemlig damer i vannzumba tre ganger i uka, og hun har en finger med i spillet som nettside- og Facebook-ansvarlig for badeanlegget, sier Rønning.

– Et visst press

– Jeg må innrømme at Sanna har utøvd et visst press. Finnene har operert med fellesgarderober veldig lenge, og til slutt ble jeg med på en studietur, sier Rønning.

Nå er han overbevist om at fellesgarderober er tidens løsen, også fordi dette gjør renholdet enklere.

– Når vi nå har revet alle veggene, kan vi kjøre inn større rengjøringsmaskiner som lett tar opp lo og slikt, sier han.

Sanna Sarromaa, som er kjønnsforsker på Høgskolen i Lillehammer, er overlykkelig etter at det hun kaller «denne kunstige grense mellom kjønnene» nå er revet.

– Kjønn er bare en sosial konstruksjon. Jeg kommer til å bli en enda hyppigere gjest på Jorekstad etter dette. Badebransjen gir heldigvis større rom for kreativitet enn kommunepolitikk, sier Sarromaa, med en viss historie om marihøneantrekk i kommunestyret i tankene.

– Ingen frykt for at noen vil betakke seg for unisex-løsningen og holde seg hjemme?

– Jo litt. Derfor har vi kjøpt inn noen lettvinte båser som gir noe mer privatliv. Det er ikke så mange av dem, så det er best å bestille på forhånd. Adressen er post@badelandene.no, sier bademester Terje Rønning.

Si din mening om fellesgarderober på facebooksiden til GD.no!

Artikkeltags