«Poten minnelund» er fortsatt bare en realitet på papiret, men allerede står folk i kø for å få begravet dyrene sine.

Primus motor, Kristina Jørstad, er ikke overrasket at det finnes et marked.

- For mange har hunden eller katten vært et kjært familiemedlem over mange år. Jeg vet at jeg gjerne ville ha gravlagt mine dyr på et slikt sted, sier hun.

Med seg på laget har hun Arne Bleken, Nina Garli, Holgeir Klausen og Jon Bleken. Sistnevnte eier den gamle åkerlykkja i Blekengrenda i Øverbygda der minnelunden etter planen skal ligge.

MMS på julaften

- Prisene for å ha et gravsted i 20 år vil variere ut fra hvor stort dyret er. For en hund vil det koste 6.000 kroner, sier Jørstad, som er utdannet hundemassør og hundefysioterapeut.

Men kostnadene kan bli større avhengig av hvilke tilleggsprodukter folk vil ha. Minnesmerke kommer i tillegg. Det samme gjør seremonien, som skal skreddersys etter folks ønsker og behov, og minnesamværet etterpå for dem som måtte ønske det.

- Vi vet ikke så mye om markedet i Norge enda, men ut fra det vi ser i andre land er det god grunn til å tro at folk ønsker seg en skikkelig seremoni når et dyr de er glad i dør, sier Holgeir Klausen.

- Mange vil nok også ha oss til å stelle graven for dem. Andre som bor langt unna vil kanskje også ha tilsendt MMS-bilde av graven på julaften, legger han til.

- Ikke blasfemiske

Men grensa går der folk vil ha religion inn i seremonien.

- Vi blander ikke kristendommen inn i dette. Vi er ikke blasfemiske, sier Arne Bleken, som påpeker at minnelunden riktignok vil komme til å ligge i nærheten av kirkelig grunn.

- Så seint som på midten av 1600-tallet sto det en stavkirke like nedenfor her, sier han.

Etablererstøtte

Til våren håper de fem gründerne i Rudsbygd å kunne gi de første dyreeierne et sted å gå til for å minnes sine kjære firbeinte.

I et halvt år har de jobbet med etableringen. Innovasjon Norge fant konseptet så interessant at de har valgt å gå inn med 150.000 kroner i etablererstøtte.

- Dyrekirkegårder som dette er helt vanlige i land som USA, Australia og Storbritannia. Det finnes noen få av dem i Norge også, men alle er mer eller mindre idealistisk drevet. Forskjellen er at vi tenker kommersielt i langt større grad, sier Holgeir Klausen.

På nett

Fordi minnelunden i Blekengrenda vil være den første av sitt slag på Østlandet, regner gjengen bak med å tiltrekke seg kunder fra et stort område. Derfor har de investert webløsning som gjør at alt kan bestilles elektronisk.

På samme måte som du fritt kan velge sete når du kjøper en kinobillett på nett, skal du, via hjemmesiden til «Poten Minnelund», selv kunne velge hvor på kirkegården du vil at hunden, katten eller undulaten din skal stedes til hvile. Du kan også reservere plass til dyr som fortsatt lever i beste velgående.

Det eneste som må på plass først er kommunens godkjennelse.