Byr på dragshow under hockeykampen: – Vi skal snu alt på hodet

Tanja Mckenzie (t.h.) og Fru Burkey lover høy divafaktor når det for første gang i norgeshistorien blir dragshow under en hockeykamp.

Tanja Mckenzie (t.h.) og Fru Burkey lover høy divafaktor når det for første gang i norgeshistorien blir dragshow under en hockeykamp. Foto:

Søndag skal gruppen Duo Fierce gjøre noe Hockey-Norge nok aldri har opplevd.

DEL

(MittLillehammer) Som pauseshow under kampen mellom Lillehammer ishockeyklubb og Vålerenga byr dragdronning-duoen på glitter og stas, og høy divafaktor.

Publikum kan forvente det uventede når dragartistene entrer scenen.

Følelsen av å ikke passe inn

Bak duoen står artistene Anders Burkey (kjent som Fru Burkey) og Tanja Mckenzie.

Mckenzie forteller oss om opprinnelsen bak dragkulturen, der menn kler seg som damer og damer kler seg som menn.

– Den kommer fra kampen om å ikke passe inn i samfunnet. Vi snur alt på hodet, og leverer noe folk ikke forventer, sier hun.

Kulturen blomstret opp rundt homo- og transmiljøet tidlig på 1900-tallet i USA. Selv om konseptet med å kle seg som det motsatte kjønn har røtter tilbake til før Shakespeares tid.

Det handler om å kle seg og te seg glamorøst. Som en diva, en dronning, forklarer duoen.

Selv har Oslo-kvinnen McKenzie vært nettopp det, kvinne, hele livet. Hun har omfavnet den mannsdominerte sjangeren med begge armer og stortrives med det.

– Jeg begynte med drag da jeg var 30. Det var første gang jeg så en jente gjøre dragshow. Men allerede da jeg var liten så jeg Great Garlic Girls opptre. Den gangen visste jeg ikke hva gruppa egentlig var, men jeg hadde lyst til å gjøre det samme.

For henne ble sjangeren et kreativt utløp, som hjalp henne ut av en vanskelig periode av livet.

– Jeg utviklet mentale problemer, og trengte tid til å tenke og bygge meg selv opp igjen. Drag har reddet livet mitt, sier Mckenzie.

Hun roser Lillehammer ishockeyklubb som i år støtter opp om Vinterpride.

– Jeg kan tenke meg at det å være homofil på et ishockeylag må være utrolig tøft. Det er en kamp som du må ta daglig. Det er mange stereotyper i samfunnet generelt som er utrolig tøffe.

Teatralsk og emosjonelt

Mckenzies røde tråd i showene hennes handler om det å formidle følelser, og det å fortelle en historie. Teatralsk er et godt stikkord. Britney Spears har vært et stort forbilde for henne hele vegen.

– Mange liker at det skal være humor og morsomt hele tiden. Jeg er litt motsatt, sier hun.

(Fru) Anders Burkey møtte McKenzie for første gang under Vinterpride 2019. Han har i mange år vært del av gruppen Stay Ups, og synger live.

Showet i hockeyhallen blir en overraskelse for publikum. Men McKenzie garanterer at det passer for både barn og voksne.

– Vi har tilpasset showet vårt og tenker på at det skal være familievennlig, sier hun.

Artikkeltags