Vil betale skuddpremie for å bli kvitt skarven i Mjøsa

På plass: Hver høst er skarven på plass i Mjøsa. Det misliker to av Mjøsas fiskeklubber.

På plass: Hver høst er skarven på plass i Mjøsa. Det misliker to av Mjøsas fiskeklubber. Foto:

Gjøvik fiskerforening og Øvre Romerike trollingklubb (ØRTK) ønsker å betale ut skuddpremie til jegere som tar livet av skarv og laksand i Mjøsa.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Det er sistnevnte klubb som har publisert et notat med informasjon om ordningen på sin Facebookside.

Skal skarven få leve eller dø?

«Dette tiltaket settes i gang fordi vi ser at bestanden av disse artene de siste årene har økt i innlandet og det er godt dokumentert fra våre naboland hvor stor skade spesielt skarven gjør på fiskebestanden i områder hvor den oppholder seg i store antall over lengre perioder,» kan man lese.

Ordningen skal gjelde for fugler skutt i Mjøsa mellom Lillehammer og Minnesund i perioden jakttiden varer til og med 23. desember.

Beste sesong på over 10 år for Skibladner

Jegere som ønsker å få utbetalt skuddpremie må dokumentere skutt skarv eller laksand med bilde. Skuddpremien er på 50 kroner per felte fugl. Viltloven krever at alle som ønsker å utbetale skuddpremier må få godkjennelse av fylkeskommunen i samråd med direktoratet gir fullmakt. Skuddpremie kan bare fastsettes for viltarter som har jakttid og som gjør skade.

Ifølge Atle Knapp, leder i ØRTK, har foreningene vært i kontakt med ansvarlig i Hedmark fylkeskommune og blitt enige om en måte å gjennomføre ordningen på, som også blir formidlet videre til Oppland og Akershus fylkeskommune. Dette dreier seg om å gå bort fra skuddpremieordningen, og heller gi en form for premiering av jegerne.

Artikkeltags