Vil betale skuddpremie for å bli kvitt skarven i Mjøsa

På plass: Hver høst er skarven på plass i Mjøsa. Det misliker to av Mjøsas fiskeklubber.

På plass: Hver høst er skarven på plass i Mjøsa. Det misliker to av Mjøsas fiskeklubber. Foto:

Gjøvik fiskerforening og Øvre Romerike trollingklubb (ØRTK) ønsker å betale ut skuddpremie til jegere som tar livet av skarv og laksand i Mjøsa.

DEL

Det er sistnevnte klubb som har publisert et notat med informasjon om ordningen på sin Facebookside.

Skal skarven få leve eller dø?

«Dette tiltaket settes i gang fordi vi ser at bestanden av disse artene de siste årene har økt i innlandet og det er godt dokumentert fra våre naboland hvor stor skade spesielt skarven gjør på fiskebestanden i områder hvor den oppholder seg i store antall over lengre perioder,» kan man lese.

Ordningen skal gjelde for fugler skutt i Mjøsa mellom Lillehammer og Minnesund i perioden jakttiden varer til og med 23. desember.

Beste sesong på over 10 år for Skibladner

Jegere som ønsker å få utbetalt skuddpremie må dokumentere skutt skarv eller laksand med bilde. Skuddpremien er på 50 kroner per felte fugl. Viltloven krever at alle som ønsker å utbetale skuddpremier må få godkjennelse av fylkeskommunen i samråd med direktoratet gir fullmakt. Skuddpremie kan bare fastsettes for viltarter som har jakttid og som gjør skade.

Ifølge Atle Knapp, leder i ØRTK, har foreningene vært i kontakt med ansvarlig i Hedmark fylkeskommune og blitt enige om en måte å gjennomføre ordningen på, som også blir formidlet videre til Oppland og Akershus fylkeskommune. Dette dreier seg om å gå bort fra skuddpremieordningen, og heller gi en form for premiering av jegerne.

Artikkeltags