Frykter masseutbrudd av barkebiller på grunn av tørken

TØRT I SKOGEN: Johannes Bergum, skogsjef i Mjøsen skog, frykter at barkebillene har optimale forhold i det tørre, varme været. Store mengder biller kan skade skogen.

TØRT I SKOGEN: Johannes Bergum, skogsjef i Mjøsen skog, frykter at barkebillene har optimale forhold i det tørre, varme været. Store mengder biller kan skade skogen. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Tørken fører til ekstremt stor skogbrannfare og problemer for skogbruksnæringen. Og flere utfordringer følger. Johannes Bergum, skogsjef i Mjøsen skog, frykter økning i bestanden av barkebiller. Se bildeserie fra skogen.

DEL

Trær som feller blader i juli. Uttørkede bekkeleier. Skogen i vårt distrikt bærer preg av årets nedbørsfattige sommer.

Johannes Bergum, skogsjef i skogeierandelslaget Mjøsen skog, betegner situasjonen som kritisk for skogbruksnæringen. 

– Situasjonen er ganske håpløs, egentlig. Jeg kan ikke huske at det har vært så tørt før. I tillegg er det varmt, sier han.

Frykter barkebiller

Bergum frykter at det tørre, varme været skal føre til et oppblomstring av kolonier med stor granbarkbiller som ved masseutbrudd kan gjøre stor skade på skogen.

– Antallet biller har vært stabilt, lavt i mange år, men tidligere år har man sett at tørre, varme somre kan gi oppblomstring av barkebiller. Hvordan været i år påvirker barkebillebestanden, ser vi først til høsten. Vi følger utviklingen tett, sier Bergum.

SE BILDESRIE:

Har skjedd tidligere

Ifølge nettstedet Wikipedia finnes det 68 arter av barkebiller i Norge. Billene er ti til åtte millimeter lange. Billene skaper sjelden problemer for skogbruksnæringen, men ligger forholdene til rette, kan bestanden ha masseutbrudd, og regnes da som et skadedyr. Billene kan ødelegge vanntransporten i trestammen og kan gjøre stor skade på skogen. Det mest kjente barkebilleutbruddet i Norden skjedde i perioden 1976 til 1981. Utbruddet fikk stor medieoppmerksomhet, og ble udødeliggjort i den humoristiske sangen "Barkebilleboogie" laget og fremført av artisten Øystein Sunde.

– Ekstremt stor skogbrannfare

Men foreløpig er det tørken i seg selv som skaffer skogdriftsnæringen problemer.

– Å drive operativt skogbruk er en utfordring. Det er ekstremt stor skogbrannfare og alle maskiner er utstyrt med slukkeutstyr, sier Bergum. Han forteller at en del nyplanting blir utsatt til høsten, på grunn av det tørre jordsmonnet.

Til tross for uttørkede bekkeleier, er Bergum imidlertid ikke bekymret for dyrelivet i skogen.

– Det er ingen fare. Ville dyr, og dyr som går i utmark finner vann, sier han.

Advarer turistene

Bergum advarer mot all bruk av ild i nærheten av skogområder. Han håper også at de utenlandske turistene blir informert om brannfaren.

– Det er mange utenlandske turister som ikke vet hvor tørt det er i Norge nå, og det finnes lite informasjon på andre språk enn norsk. Eksempelvis tenker kanskje ikke turister som røyker over at en liten sigarettglo kan starte en stor brann. Jeg oppfordrer ansatte ved campingplasser og hoteller til i informere gjestene sine om skogbrannfaren, sier Bergum. 

Johannes Bergum
Skogsjef i Mjøsen skog
Bildet er tatt i forbindesle med tørken i skogen 2018

Johannes Bergum Skogsjef i Mjøsen skog Bildet er tatt i forbindesle med tørken i skogen 2018 Foto:

Les også:

Les mer om barkebiller på Wikipedia

Bonde Erling Bjørnson (23) bruker kornet til grovfôr. Han frykter å måtte slakte deler av besetningen 

Tørkekrisen: – Alle må hjelpe hverandre, sier Rune Lostuen i Felleskjøpet 

Forsker bekymret over insektbestanden i tørken

Artikkeltags