Gå til sidens hovedinnhold

Nærmere brannårsaken

Artikkelen er over 7 år gammel

Etterforskerne har en teori om hva som la verdier for over 20 millioner kroner i aske i Hafjell, men kan foreløpig ikke konkludere om hva som forårsaket brannen i hytta til Bjørn Dæhlie.

HAFJELL: To uker etter brannen er fortsatt ikke etterforskeren ferdig med undersøkelsene på branntomta.

Etterforskningsleder Esben Olsen ved Øyer lensmannskontor sier det gjenstår både teknisk og taktisk etterforskning, men at de nærmer seg en rapport. Han bekrefter at forhold rundt pipa er blitt mer interessant i løpet av etterforskningen.

LES OGSÅ: Frykter piper er skjulte brannfeller

LES OGSÅ: – Følte vi hadde kontroll

SE BILDESERIE: Bare ruiner igjen

Brant i sjakten

Etter det GD forstår er det ikke selve pipa, men sjakten rundt de to stålpipene som har interessert etterforskerne. Det betyr at de heller ikke anser en ordinær pipebrann i en ny og lite brukt pipe som en naturlig forklaring. Hytta ble tatt i bruk i 2012.

Stålpipene var omgitt av stein. Hvordan selve sjakten var utført, og forhold i den som eventuelt kan ha ført til at treverk ble antent, er forhold etterforskerne undersøker. Feiermester Kai Olsen i Lillehammer-regionen brannvesen, som bistår politiet i arbeidet, skal utarbeide rapporten fra brannvesenet. Han medgir at de har en teori etter åstedsundersøkelsene, men at de er avhengige av mer dokumentasjon.– Nå er vi en fase hvor vi har en indikasjon på hva som startet brannen, der vi stiller oss flere spørsmål om hvorfor. Vi må være så sikre på årsaken i denne type saker at konklusjonen kan forsvares i en eventuell rettssak. I motsatt fall vil brannårsaken bli uoppklart, selv om vi har en formening om årsaken, sier Olsen.

LES OGSÅ GDs kommentar: Når det brenner i moderne hytter

LES OGSÅ: Bjørn Dæhlies hytte totalskadet

LES OG SE VIDEO: Bjørn Dæhlie: - En forferdelig opplevelse

Branntilsyn

Brannvesenet har tidligere avdekket mangelfult arbeid med løsninger rundt ildsteder som har fått avviksmeldinger etter branntilsyn i Hafjell.

– Har erfaringer fra noen av tilsynssakene vært til nytte i etterforskningen?– På generelt grunnlag kan vi si at tilsynet gir oss et innblikk i hvem som har utført arbeidet på de ulike stedene. Finner vi avvik, er et naturlig spørsmål om arbeidet har vært utført på lignende måter andre steder i området. Det så vi blant annet ved brannen i hytta på Skei i fjor. Den var totalt nedbrent, men en identisk hytte i det samme området ga oss verdifull kunnskap, sier Kai Olsen.

Natt til lørdag 18. oktober brant hytta til den tidligere langrennsstjernen Bjørn Dæhlie ned til grunnen i hyttefeltet Lunnstaden, øverst i Hafjell.Brannen ble meldt som en pipebrann.Trolig gikk verdier for over 20 millioner kroner tapt.

Kommentarer til denne saken