Gå til sidens hovedinnhold

Nå vil du merke NATO-øvelsen – se opp for kolonner

Artikkelen er over 3 år gammel

Fra fredag vil man kunne møte militære kolonner flere steder i Østfold, Akershus, Oslo og Hedmark.

(Østlendingen): Denne dagen kommer tysk materiell Borg havn i Fredrikstad. Hovedvegen som skal benyttes ut fra havnen er E6 Fredrikstad – Gardermoen (Sessvollmoen) – Rena.

I helga vil det gå omtrent 20 militære kolonner fra Fredrikstad og nordover, opplyser Forsvaret.

– De militære kolonnene vil i utgangspunktet holde fartsgrensen. Men i praksis vil farten likevel være noe lavere. Tung last bruker naturlig nok lengre tid på å komme opp i fart etter et kryss eller i oppoverbakker, sier kommandersersjant Kari Leinan i RSOM-bataljonen (Receiving, staging and onward movement) i Forsvaret.

80 kilometer i timen

Denne bataljonen tar imot NATO-styrker som kommer til Norge og får dem dit de skal.

En militær kolonne kan bestå av tolv kjøretøy og kjører ikke raskere enn 80 kilometer i timen. Kolonnene er merket med et blått flagg eller lys på det fremste kjøretøyet og grønt flagg eller lys på det bakerste.

 Kolonner, kø og «kampsoner»: Slik vil den store NATO-øvelsen påvirke reiseruta di 

– Militære kolonner kan også være merket med «militær kolonne», forklarer Anette Hauge i Statens vegvesen.

– Ikke kjør forbi

Havner du bak en militær kolonne på en smal og svingete veg, skal du ikke kjøre forbi, er instruksen fra Forsvaret og Statens vegvesen.

– Øvrige trafikanter må ikke hindre eller forstyrre en militær kjøretøykolonne, disse skal ha fri vei. Det betyr at man i praksis ikke kan kjøre forbi en militær kolonne, med mindre man er på en fire felts vei. Det er ellers viktig å følge anvisninger gitt av politiet eller militærpolitiet, sier Anette Hauge i Statens vegvesen.

 Bekymret for skader på fylkesvegene når de militære styrkene rykker inn 

– Bruk fornuft

Leinan i Forsvaret håper folk vil vise litt ekstra tålmodighet og ellers bruke sunn fornuft i møte med militære kolonner:

– Husk at det tar lang tid å kjøre forbi en kolonne på 12 kjøretøy. Derfor bør du alltid tenke deg om to ganger før du velger å sette i gang en forbikjøring.

Både svingradius, fart og sikt for sjåførene i militære kjøretøy er helt annerledes enn for vanlige kjøretøy. Forsvaret og Statens vegvesen ber derfor alle bilister og fotgjengere om å vise ekstra aktsomhet og holde god avstand til militære kolonner, for å ivareta sikkerheten best mulig.