Sammen med polarforskeren Yngve Kristoffersen har Audun Tholfsen reist tvers over Nordpolen i en luftputebåt - parkert på et halvannen kvadratkilometer stort isflak.

Tholfsen og Kristoffersen er de første nordmenn som har lagt ut på en isdrift-ekspedisjon siden Fridjof Nansens Fram-ekspedisjon i 1893-96. Eller, rett skal være rett. Lillehamringen Tholfsen har vært fastfrosset i isen før. I 2007 deltok han på en fransk ekspedisjon som satt fast i isen med skonnerten "Tara" og drev over polhavet i 500 dager. Han har også krysset Grønland på ski og brukt ski og kajakk på turen fra Nordpolen til Longyearbyen.

- Jeg føler egentlig ikke at det vi har gjort er så ekstremt. På mange måter vil jeg si at vi har vært privilegerte, som har hatt tilgang på moderne kommunikasjonsmidler og kunnskap. Det kunne av og til føles kummerlig ombort på båten, men sammenlignet med Nansen og Hjalmar Johansen som overvintret på Franz Josefs Land vinteren 1895-96, så var det rene luksusen. Fram-ekspedisjonen var på et helt annet nivå i en helt annen tid, sier Tholfsen.

Vitenskapelige målinger

Formålet med ekspedisjonen, som hadde det offisielle navnet Fram-2014/15 ice drift expedition, har vært å gjøre målinger av geologiske og atmosfæriske forhold, samt av havet og sjøisen.

30. august i fjor ble luftputebåten "Sabvabaa" sluppet av utenfor kysten av Øst-Sibir av den tyske isbryteren "Polarstern", og 18. august i år ble den møtt i Framstredet av selfangstskuta Havseland og eskortert tilbake til Longyearbyen.

- Jeg ble plukket opp i midten av juli, og har rukket å tilpasse meg litt det å være rundt folk igjen. Så har det blitt litt ferie, blant annet på Lillehammer, sier Tholfsen på telefon fra Bergen.

Dramatikk i isødet

- Det tar litt tid før man blir vant til folk igjen. Den største utfordringen på ekspedisjonen var at vi var bare to personer - det er en litt liten gruppe. Ikke at vi ble uvenner eller noe, men det hadde vært fint med flere personer. Spesielt når ting skjer, da blir man veldig underbemannet.

Som da de i all hast måtte flytte luftputebåten på grunn av en råk som åpnet og lukket seg igjen, slik at den delen av isflaket hvor leiren lå, ble skjøvet inn under et annet isflak.

- Den største utfordringen var å få nok tid til seg selv. Det var ikke noe problem å finne noe å gjøre. Man er veldig opptatt av arbeidsoppgavene man har, så tiden gikk egentlig fort.

Snart reiser Tholfsen tilbake til Svalbard, der han han driver med guiding av turister og feltlogistikk for blant annet forskere og filminnspillinger.

- Hva skal vi egentlig kalle deg? Eventyrer?

- Det er mange som spør om tittelen min, men da svarer jeg bare at de får bruke fantasien, ler hardhausen fra Lillehammer.