Naturvernfor-<br/>bundet klager på fellingskvote

Artikkelen er over 6 år gammel

Rovviltnemndene åpner for lisensfelling av til sammen ti ulver for å avverge fremtidige skader på husdyr og tamrein. – Uforsvarlig, mener Naturvernforbundet.

DEL

I seks av landets åtte rovviltregioner er det åpnet for lisensfelling av til sammen ti ulv under årets sesong. I regionene Oslo, Akershus og Østfold og Hedmark åpnes det for felling av til sammen fire ulver. I fylkene Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland, Vest-Agder, Aust-Agder Telemark, Buskerud og Vestfold kan det felles til sammen to ulver, i likhet med i Troms og Finnmark, opplyser Direktoratet for naturforvaltning.

I Midt-Norge og Oppland er åpnet for felling av én ulv i hver region.

Lisensjakten utenfor forvaltningsområdet for ulv strekker seg fra 1. oktober til 31. mars.

– Uforsvarlig

Leder Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund mener det ikke burde blitt gitt en eneste tillatelse til felling av ulv denne sesongen.

– Vi frykter at dette er starten på slutten for ulven i Norge igjen. Nå har vi sakte, men sikkert fått bygd opp en liten ulvestamme etter totalfredningen av ulv på 70-tallet. Bestanden ligger nå på mellom 30 og 50 ulver. Det å skyte ti av disse er veldig mye i forhold til bestanden, sier Haltbrekken til NTB.

Naturvernforbundet har sendt en klage på vedtaket til Miljøverndepartementet.

– Ulven har en plass i norsk natur, og vi har et ansvar for å ta vare på bestanden. Med andre ord er denne fellingen er uforsvarlig, sier Haltbrekken.

– Ikke bærekraftig

De to siste årene har lisenskvoten blitt satt til tre ulver, skriver Nationen.

Leder Silje Lundberg i Natur og Ungdom mener årets vedtak er dramatisk.

– Når det blir lagt opp til å ta ut en tredel av ulvestammen i Norge, virker det som starten på en ny utryddelse av ulven i Norge. Det er langt unna en en bærekraftig forvaltning, sier Lundberg til avisa.

Hun mener ikke ulven er det største problemet for beitenæringen og vil jobbe for at både næringen og ulvebestanden kan leve sammen.

– Vi vil heller at det skal være mer lønnsomt å legge inn midler til forskning på hvordan rovdyr og utmarksbeite kan sameksistere, sier Lundberg. (©NTB)

Artikkeltags