- Naturvernforbundet roper ulv

ULV: Ifølge Morten Kjørstad i Rovata er det blitt mer ulv i Norge de siste årene.

ULV: Ifølge Morten Kjørstad i Rovata er det blitt mer ulv i Norge de siste årene. Foto:

Artikkelen er over 8 år gammel

- Rovdyrbestanden i Norge har økt til tross for rekordstort uttak de siste 10 årene. Statistikken viser at Naturvernforbundet har tatt dundrende feil.

DEL

- Det ser ut som bestandene tåler uttaket. De har nemlig økt i perioden 2000-2010, sier daglig leder Åsmund Ystad i Folkeaksjonen ny rovdyrpolitikk.

Han baserer seg på tall fra Morten Kjørstad i Rovdata, regjeringens nyopprettede senter for kunnskap om norske rovdyr. Kjørstad tror at på tross av en historisk høy beskatning av alle de fire store rovdyrene i Norge, ser det ut til at de tåler beskatningen. Jerv og gaupe ligger godt over bestandsmålet, og det er også blitt mer ulv og bjørn i Norge de siste årene,

86 prosent av rovdyrene felles i lovlig jakt.

- Knapt en fellingstillatelse eller jaktkvote som ligger bak de mange fellingene er vedtatt uten klager fra Naturvernforbundet. De mener bestandenes overlevelse er truet dersom kvotene blir tatt ut.

- Få klager fra Naturvernforbundet er tatt til følge disse 10 årene. 1677 store rovdyr er avlivet, og forekomsten av de fire store rovdyra har økt betydelig i samme periode. Naturvernforbundet kunne like gjerne vært forundret over hvor konsekvent feil de har tatt, som å være rystet over antall rovdyr som er felt, konkluderer Ystad.

Artikkeltags