Oslo: Avtroppende partileder Liv Signe Navarsete stiller på det ekstraordinære landsmøtet i Senterpartiet mandag. Hun vil holde en tale, men er ikke innstilt på å gi intervjuer.

– Det hun vil si, skal hun si fra talerstolen. Denne dagen handler ikke om henne, men om lederteamet i Senterpartiet som nå tar stafettpinnen videre, sier medierådgiver Carsten Lier til NTB.

Liv Signe Navarsete har selv ikke besvart henvendelser fra pressen i opptakten til mandagens landsmøte, der en ny ledelse skal velges.

– Hun har vært langtidssykmeldt på grunn av virus på balansenerven. Det er også en av grunnene til at hun ikke stiller på pressekonferansen eller gir øvrige intervjuer på mandag. Det vil hun gjøre på et senere tidspunkt, sier Lier.

Halvtimes tale

Etter det NTB forstår, er det satt av om lag en halv time til Navarsetes tale. I tilfelle hun ikke skulle være i form til å møte personlig, var planen at en forhåndsinnspilt tale skulle spilles av for landsmøtet.

– Hun har hele tiden hatt et sterkt ønske om å komme, sier informasjonsrådgiver Ragnar Kvåle i Senterpartiet til NTB.

Navarsete vil komme inn på lederstriden og situasjonen i Senterpartiet i sin tale, men det er usikkert i hvilken grad hun går i detaljer. Talen er ikke ferdig ennå, og den vil bli jobbet med helt til det siste, sier en kilde som står henne nær til NTB.

Beskyldningene har haglet i forkant av det ekstraordinære landsmøtet som avholdes på Lillestrøm mandag. Formelt står striden om to nestlederstillinger, men like mye er det en kamp om virkelighetsbeskrivelser og Navarsetes ettermæle.

Var hun kontrollerende og nærmest paranoid som partileder, slik Ola Borten Moes støttespillere vil ha det til, eller er det Borten Moe som primært er å klandre for det dårlige samarbeidet i Sp-ledelsen?

Mobilisering

I begge leirer telles stemmer foran mandagens kampvotering om nestledervervene. At Trygve Slagsvold Vedum etterfølger Liv Signe Navarsete som partileder, er alt klart. Kun formaliteter og akklamasjon gjenstår.

Men feiden mellom de tre nestlederkandidatene Ola Borten Moe, Anne Beathe Tvinnereim og Janne Sjelmo Nordås er langt ifra avklart. Ola Borten Moe stiller bare som kandidat til vervet som første nestleder. Til tross for at et flertall i valgkomiteen innstiller på Tvinnereim, er det mange som holder Moe som favoritt.

Skulle han vinne, vil Tvinnereim og Nordås gjøre opp om den andre nestlederjobben. Flere Sp-profiler har allerede tonet flagg. Tvinnereim støttes av kjente Sp-ere som Magnhild Meltveit Kleppa, Per Olaf Lundteigen og Åslaug Haga, mens valgkomiteens leder Terje Riis-Johansen, Senterungdommens leder Erling Laugsand og Liv Signe Navarsetes tidligere rådgiver Erlend Fuglum er blant dem som vil ha Borten Moe inn i partiledelsen. (©NTB)