23 NRK-ansatte i Lillehammer i streik

NRK-ansatte i Lillehammer, i streik fra 15. mai. F.v. Ruth Barsten, Madeleine Cederstrøm, Ragnhild Moen Holø, Helle Therese Kongsrud, Ole Martin Sponberg, Marianne Duun Malmo, Line Fosser Vogt og Arne Sørenes.

NRK-ansatte i Lillehammer, i streik fra 15. mai. F.v. Ruth Barsten, Madeleine Cederstrøm, Ragnhild Moen Holø, Helle Therese Kongsrud, Ole Martin Sponberg, Marianne Duun Malmo, Line Fosser Vogt og Arne Sørenes. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Tirsdag ble de 23 ansatte som er organisert i Norsk Journalistlag (NRKJ), ved NRKs distriktskontor i Lillehammer, tatt ut i streik. De er allerede i gang med å organisere streikevakter.

DEL

LILLEHAMMER:  De streikende avholdt streikemøte klokka 15 i Søndre Park.

I tillegg til de 23 kommer en håndfull ved Elverum-kontoret, etter det GD forstår.

Tillitsvalgt for de NRKJ-organiserte, Lars Erik Skrefsrud, sier til GD at i tillegg til programledere og reportere, er fotografer, fotoredigerere og produsenter tatt ut i streik.

– Hva slags følger får konflikten for distriktssendingene?

– Vi som streiker, er de samme som lager alt innholdet til både radiosendingene og Østnytt. Så det er klart det vil merkes at vi ikke lenger arbeider. Detaljene må du snakke med distriktssjef, Inger Johanne Solli, om.

Hun opplyser at alle radiosendinger, TV (Østnytt) og nett-nyheter rammes. Riks-ledelsen i NRK vurderer inntil videre om disse hullene distrikskontorene ikke lenger fyller, skal tettes med musikk, reprisesendinger eller om det blir taust og svart.

– Hva slags tiltak har dere streikende iverksatt. Skrefsrud?

– Vi har satt oppå streikevakter utenfor hovedinngangen. I utgangspunktet bare på dagtid. Vi er tre på vakt hele tiden og går to og to timer på skift. Ellers sørges det for at alle som er tatt ut, får kontinuerlig oppdatering rundt utviklingen.

Forberedt

– Tror du konflikten blir langvarig?

– Vi er forberedt på å streike så lenge det er nødvendig.

– Hvordan er forholdet mellom dere streikende og den lokale ledelsen mens konflikten pågår?

– Vi har et godt og ryddig forhold til vår lokale ledelse. Begge parter har en klar forståelse av hva vi kan og ikke kan foreta oss. derfor tror jeg ikke dette blir problematisk.

– Har dere viktige oppdrag og planer som må legges til side?

– 17. mai-sendingen hadde vi forberedt oss godt på. Det oppleves som ganske tungt at det ikke blir noe av den.

– Godt at flommen i Gudbrandsdalen og Østerdalen er på hell?

– Ja. Vi ønsker jo å være aktuelle på de viktige nyhetene, sier Lars Erik Skrefsrud.

Svarte skjermer?

MÅ STENGE: Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen beklager at NRK vil levere et sterkt begrenset tilbud så lenge de NJ-organiserte journalistene streiker.

MÅ STENGE: Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen beklager at NRK vil levere et sterkt begrenset tilbud så lenge de NJ-organiserte journalistene streiker. Foto:

 

Dagsrevyen, sportssendinger, P3 Morgen og Norgesglasset er eksempler på programmer som utgår når NJ-journalistene i NRK streiker.

Den flere timer lange direktesendingen fra det langstrakte land på nasjonaldagen blir ikke slik seerne er vant til, men NRK-ledelsen jobbet tirsdag ettermiddag med å kartlegge mulighetene for å unngå svarte skjermer 17. mai.

Det meste av NRKs tilbud innen nyheter, aktualitet, sport, drama og sendinger for barn blir eller vil bli rammet av streiken blant NRKs 1.700 journalister som er organisert i Norsk Journalistlag (NJ).

Nyheter og aktualitet

Kort oppsummert er dette noen av konsekvensene for seerne, lytterne og leserne:

* Dagsrevyen og alle øvrige aktualitetsprogrammer fra nyhetsredaksjonen utgår.

* Dagsnytt-sendingene vil komme i form av helt korte oppdateringer basert på byråstoff og lest opp av noen fra ledelsen.

* Alle øvrige aktualitetsprogrammer på radio – som for eksempel Her og Nå, Norgesglasset, Dagsnytt 18 og P3 Morgen, utgår.

* Sportssendinger utgår.

* NRK.no vil kun – og i begrenset grad – bli oppdatert med nyheter fra de byråene som NRK har avtale med.

Ferdig produsert og repriser

Fungerende mediedirektør Marius Lillelien i NRK sier til NTB at alle programmer som allerede er ferdig produsert og satt opp på sendeplanen, vil gå som planlagt. I tillegg vil det bli sendt arkivprogrammer på TV.

NRKs radiokanaler vil stort sett kun sende musikk, med unntak av sendinger som produseres av journalister og andre medarbeidere som ikke er organisert i NJ.

– Jeg beklager at NRK ikke kommer til å levere slik publikum forventer de neste dagene, sier kringkastingssjef Thor-Gjermund Eriksen.

Under en pressekonferanse i NRK-bygget tirsdag ettermiddag tilføyde han at NRK har avtale med fem av seks foreninger som organiserer de ansatte i statskanalen – og sa at «de som er på jobb er på jobb».

Startet i Dagsnytt

Streiken var et faktum 30 sekunder over klokken 13 tirsdag. Det ble markert med at nyhetsoppleseren i Dagsnytt opplyste at ingen medlemmer av Norsk Journalistlag i NRK vil lage sendinger på radio, TV eller oppdatere NRK.no «så lenge streiken varer». Deretter ble det helt stille.

Rett før Dagsnytt rundet P1s Norgesglasset-programleder Pål Plassen av sin sending med ordene «vi høres når vi høres».

Da Norgesglassets sendeflate skulle overta etter Dagsnytt og distriktsnyheter, var det kun musikk avbrutt av en melding om streiken som strømmet ut av høyttalerne.

Artikkeltags