Dyr døde av sult - bonde på Hedmarken tiltalt

En bonde på Hedmarken må ifølge NRK møte i Hedmarken tingrett i midten av august tiltalt for grov overtredelse avdyrevelferdsloven.

En bonde på Hedmarken må ifølge NRK møte i Hedmarken tingrett i midten av august tiltalt for grov overtredelse avdyrevelferdsloven. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Tips første til at Mattilsynet oppdaget tragedien.

DEL

– Han har unnlatt å gi dyrene sine vann og mat over en lengre periode, og det førte til at besetningen ikke fikk nok næring. Det gikk utover 18 sauer, 3 hester, 12 storfe og 15 høner. Noen av dem var allerede døde da Mattilsynet kom på besøk, og flere ble avlivet kort tid etterpå, sier politiadvokat i Innlandet politidistrikt, Henning Klauseie til NRK.

Det er NRK som skriver om saken der Mattilsynet dro til en gård på Hedmarken etter å ha fått tips om at alt ikke var som det skulle. Da de kom til gården fant de seks storfe, seks sauer og 15 høner som var døde eller hadde blitt avlivet på grunn av avmagring. De dyrene som fortsatt var i live ble enten avlivet på stedet eller omplassert.

Bonden er tiltalt for en grov overtredelse av dyrevelferdsloven.

Kan fradømmes retten til å ha dyr

Ifølge politiadvokat Klauseie utarbeidet en sakkyndig en rapport i forbindelse med en annen sak fra Nord-Trøndelag på hva som skjer med dyr når de ikke får mat og vann over lengre tid.

– Der er det konkludert med at det er store lidelser for dyra. I denne saken ser vi bilder av storfe som er helt avmagret. Det ser ut som det bare er skinn og bein igjen, så det er ganske åpenbart at de har hatt det svært plagsomt over tid, sier Klauseie til NRK.

Bondens forsvarer Tore Jetmundsen Rindedal ønsker ikke å kommentere saken.

Saken har en strafferamme på fengsel i inntil tre år. Det vil under rettssaken mot mannen i Hedmarken tingrett i midten av august også bli lagt ned påstand om at han fradømmes retten til å ha dyr.

Artikkeltags