Gå til sidens hovedinnhold

Nytt lavterskeltilbud skal få flere i arbeid

Artikkelen er over 7 år gammel

Friskhuset blir mjøsområdets nye lav-terskeltilbud for at rusmisbrukere og personer med psykiske problemer skal komme videre i livet.

MOELV: 6. mai åpner tilbudet i Moelv som Frisk-stiftelsen står bak. I egen bolig inntil hovedkontoret skal oppfølgingsenheten i Frisk gi rusmisbrukere og personer som sliter psykisk et nytt tilbud to dager i uken.

Kurs og arbeid

Daglig leder Camilla Storlien sier Friskhuset blir noe langt mer enn et møtested for sosial omgang,

– Målet er at vi gjennom aktiviteter, kurs og praktisk arbeid kan hjelpe brukerne videre i livet, for å fungere i det daglige. Foredrag og kurs med forskjellige temaer blir en del av tilbudet, i tillegg til praktisk arbeid gjennom ulike oppgaver vi skal påta oss utenfor huset. Blant annet har vi tilbudt kommunen å rydde strendene.

Det blir et eget snekkerverksted med produksjon av hagemøbler, og på sikt skal vi drive en sesongbasert kafé. Målet er at arbeidsaktiviteter skal bidra til at brukerne kan integreres i ordinære jobber på sikt, sier Storlien.

Hun har tidligere arbeidet innen rusomsorgen, blant annet i NAV, og sier hun har savnet denne type lavterskeltilbud.

– Her trenger ikke brukerne noe rekvisisjon. De kan bli henvist av lege, men også henvise seg selv. Også pårørende kan være pådrivere for å bidra til at sin nærmeste tar kontakt. Gjennom kartleggingssamtaler vil vi vurdere tilbudet og hvor vegen går videre for hver enkelt, sier Storlien.

Pilotprosjekt

Utviklingssjef i oppfølgingsenheten til Frisk, Harald Odde, ser også Friskhuset som et pilotprosjekt i samarbeid mellom frivillige og en ideell organisasjon.

– Frivillige fra Røde-Kors blir en viktig ressurs. I samarbeid med våre medarbeidere vil det bidra til et tilbud med høy faglig kvalitet til lav kostnad, sier Odde, som på sikt ser han for seg at Friskhuset i stor grad blir brukerstyrt.

Odde har ambisjon om flere lignende enheter.

– Tilbudet i Moelv vil favne ut over Ringsakers grenser, til Lillehammer og Gjøvik. På sikt ser vi for oss lignende boliger også andre steder.

Her i Moelv vil det være kapasitet for mellom 20 og 30 brukere, men med stadige nye ansikter. Det er et behandlingstilbud for å komme seg videre i livet, der brukerne vil bli møtt av forventninger, sier Odde.

Den offisielle åpningen av huset blir 5. juni.

Kommentarer til denne saken