Gå til sidens hovedinnhold

Også danskene gråter ...

Artikkelen er over 12 år gammel

Kongen av ostehøvel er konkurs skriver en av de største avisene i Danmark, Berlingske Tidende, på sin nettavis i dag .

- Opfinderen af ostehøvlen – en af Norges største opfindelser – er gået konkurs, står det.

Det var på et allmøte klokken 15 i går at det ble kjent at Thor Bjørklund & Sønner AS har meldt oppbud. At bedriften har slitt en stund var godt kjent blant de ansatte. Men konkurs - det hadde ingen ventet.

Siden påske har det vært av og på med permitteringer.

- Men nå har det vært mye å gjøre. Vi trodde det hadde løsnet, sier Gunni Bjørnhaug (55) som har hatt Ostehøvelfabrikken som arbeidsplass i 20 år. Bjørnhaug er også tillitsvalgt for de 15 ansatte.

Skapte industrihistorie

- Skjær pent av osten, sa snekkermester Thor til unga.

Det var ikke så lett med kniv. Dermed begynte mannen fra Nordre Ål å eksperimentere. Han maltrakterte konas kasseroller for å konstruere en innretning som kunne skjære tynne og jevne skiver av brunostklanken.

Thor Bjørklund lyktes.

Patentet på oppfinnelsen ble registrert 27. februar 1925. Thor Bjørklunds prototyp besto av fire deler; blad med egg, tange (mellomstykke), stift og skaft.

De første høvlene ble laget på kjøkkenbenken, før produksjonen foregikk i et lite verksted i Frisenberggården i Storgata. Deretter ble det produksjon en kortere periode i Trondheim.

Fra 1927 har Bjørklunds ostehøvler vært produsert i Lillehammer, mer enn 50 millioner til sammen.

Den mest kjente ostehøvelentusiasten ved siden av oppfinneren selv, er kanskje Etiopias keiser Haile Selassie, visstnok en elsker av brunost og ostehøvler.

Ostehøvelen har ikke bare vært Lillehammers stolthet. I nasjonal nyvinningssammenheng regnes den som like betydningsfull som bindersen.

De siste årene har Ostehøvelfabrikken merket stadig tøffere konkurranse fra Asia. Alle de kjente produktene blir kopiert og produsert til en langt rimelige kostnad.