Gå til sidens hovedinnhold

Økologiske og vanlige
egg smaker helt likt

Artikkelen er over 9 år gammel

Trente smaksdommere klarte i en blindtest ikke å smake forskjell på egg fra burhøns, frittgående høner og økologiske egg. Eggene var solgt i butikker på Østlandet.

De tolv dommerne ved matforskningsinstituttet Nofima testet 15 varianter av hønseegg som er tilgjengelige i butikker på Østlandet.

Dommerne har vurdert lukt, smak og utseende, og det var på fargen de klarte å skille eggene fra hverandre. Fargen på plommen i egg fra frittgående høner har en kraftigere oransje farge.

«Spiser med øyet»

– Vi vet at forbrukerne «spiser med øyet», så det er godt mulig at de vil synes at et egg med mer farge på plommen også smaker annerledes og eventuelt bedre, sier Josefine Skaret, ansvarlig for Nofimas undersøkelse.

De økologiske eggene i undersøkelsen hadde blekest plomme. Egg fra burhøns lå midt mellom frittgående og økologiske egg på farge.

Trente sanser

Eggene ble bedømt på en skala fra 1 til 9 for egenskaper innen lukt, smak og utseende, og de var romtempererte da de ble vurdert, slik at de smakte mest mulig.

I det sensoriske panelet sitter dommere med noen av landets mest følsomme sanseapparat. De fant overraskende få sensoriske forskjeller mellom eggene.

I testen ble det ikke konkludert med hvilke egg som smakte best, men hvordan de skilte seg fra hverandre rent objektivt.

– Hvilke egg som havner på frokostbordet i påsken, blir helt opp til hva som er viktig for forbrukeren, sier laboratorielederen.

Ett egg hver dag

I snitt spiser hver nordmann ett egg hver dag i påsken, forteller Opplysningskontoret for egg og kjøtt i en pressemelding.

Rundt 65 prosent av norske egg legges nå av høner som går fritt innendørs eller av høner i økologisk drift. For to år siden var andelen 33 prosent. Endringen kommer i stor grad som følge av nye regler for eggproduksjon. (©NTB)