Moelven Limtre har fått ny supermaskin – ingen i verden har lik

Ifølge en pressemelding fra limtreprodusenten dobles produksjonskapasiteten på krumme limtrebjelker med den nye maskinen.

DEL

MOELV: Ifølge fabrikksjef Bertil Tomter i Moelven Limtre er mellom 90 og 100 prosent av de store, krumme limtrekonstruksjonene du ser i idrettshaller, på bruer eller i andre store bygg laget med fabrikkarbeideres hender. Det er det nå slutt på.

Ifølge en pressemelding har Moelven Limtre fått et nytt "vidunder" som det ikke finnes lignende til i hele verden. Den nye pressa har kostet Moelven Limtre 15 millioner kroner.

– Riktig så mye håndarbeid blir det ikke lenger. Årsaken er bedre presisjon i den nye pressa kombinert med videre bearbeiding i andre maskiner. Til gjengjeld dobler vi produksjonskapasiteten. Kvaliteten blir bedre også, sier fabrikksjef Tomter i pressemeldingen.

Les også: Har ventet 42 år på gatelys: – Undrenes tid er ikke forbi

Større trykk enn tidligere

Moelven Limtre-direktør Rune Abrahamsen er storfornøyd med den nye pressa og hva den kan gi bedriften av muligheter framover. Han forteller at det kommer godt med i en bedrift som får stadig større og stadig flere oppdrag.

– Det er et større trykk i markedet enn tidligere etter slike konstruksjoner. Slik jeg ser det er vi nå framtidsrettet nok til å komme økt etterspørsel i møte, sier Abrahamsen.

NY PRESSE: Moelven Limtre og direktør Rune Abrahamsen har brukt 15 millioner kroner på ei ny presse, som ingen andre i verden har lik.

NY PRESSE: Moelven Limtre og direktør Rune Abrahamsen har brukt 15 millioner kroner på ei ny presse, som ingen andre i verden har lik. Foto:

Moelven Limtre har utarbeidet den nye pressa i samarbeid med det svenske maskinselskapet John Ersson Engineering AB, Stjärnsund Svetsmekano AB og Bravida, som har stått for styringsmekanismen.

– Vi er ikke bekymret for kopiering. Per nå er det ingen andre norske produsenter som kan kopiere den. På verdensbasis kan det kanskje være behov for mellom fem og ti slike presser, sier Abrahamsen, som sier at de vurderer å søke patent på maskinen.

Flytter over mannskap

Den nye pressa gjør at Moelven Limtre kan flytte folk til andre arbeidsstasjoner i fabrikken i Moelv. De sparer også ressurser på etterarbeid.

Den samme jobben som pressa skal gjøre, krevde tidligere fem operatører, som alle måtte ta tunge løft og gjøre mye jobb manuelt. Nå skal bare én håndtere den jobben.

– I praksis kan det nye vidunderet håndteres med én mann. Vi har valgt å bruke to mann i starten. Det har vært mye nytt, men den har fungert som forventet fra dag én. Du kan si at pressa nå er over i vanlig driftsstatus. Flere operatører vil få opplæring, sier fabrikksjef Tomter i Moelvens pressemelding.

– Uten den enorme interne kompetansen vi besitter, ville vi aldri klart å få en slik installasjon til å fungere. Her er det mange fallgruver som det tar mange år med erfaring, prøving og feiling for å unngå, sier Abrahamsen.

Artikkeltags