Gå til sidens hovedinnhold

Madshus solgt - har fått nye amerikanske eiere

Artikkelen er over 3 år gammel

Kohlberg & Company i New York eier nå Madshus AS. Daglig leder Nils Hult på Biri sier det er den fjerde amerikanske eieren siden han kom til Madshus i 1999.

Den svenske lederen på Biri sier skifabrikken skal investere sju-åtte millioner kroner i året for å utvikle nye modeller. For å kunne oppnå suksess i snøfattige vintre må nyheter ut i markedet for å holde salget oppe.

Eier i noen år

Nils Hult tror bestemt nytt eierskap vil satse på Biri hvor kunnskapen om skiteknologien ligger. Han sier det blir noen endringer i rapporteringsopplegget til amerikanerne, noe han tror vil være positivt.

Hult forteller om den nye eieren helt på toppen av pyramiden. Kohlberg & Company er et ledende privat equity-selskap med over 30 år vellykket erfaring. Selskapet har åtte equity fond med samlede forpliktelser på 7,5 milliarder dollar (62,3 milliarder norske kroner). Madshus er ifølge Hult havnet i fond nummer sju.

Målet for den amerikanske investeringen er å satse på Madshus, gjøre skiprodusenten enda mer lønnsom.

– Private equity fond selger ofte selskap etter fem til sju år. Selskapet skal normalt ha økt sin verdi før det selges med fortjeneste.

Rik onkel

Madshus AS har gode erfaringer med amerikansk eierskap. K2 Corporation kjøpte skifabrikken i 1988–89 av Moelven AS. Økonomiens svingte voldsomt i årene rett etter millenniumsskiftet. K2 i USA var trolig redningen for fortsatt drift ut over de tunge årene etter 2004.

Den «rike onkelen» på den andre siden av Atlanteren ble behørig omtalt i vår avis. Madshus fikk millioner på millioner for å komme seg på beina. Det greide bedriften som ved årsskiftet 2016/2017 hadde en egenkapital på i alt 138,9 millioner kroner, ikke minst takket være eieren.

I de siste årene har Madshus AS hatt flere amerikanske eiere før Kohlberg & Company overtok 14. juli, etter omtrent ett år med en due diligence-gjennomgang av Biri-bedriften. Det innebar at ny eier sjekket økonomien og utsiktene for Madshus svært nøye før grønt lys ble gitt.

88000 par ski

K2 i USA har fortsatt skifabrikk i Kina hvor barneski og annet vintersportsutstyr produseres.

Fabrikken på Biri har en årsproduksjon på bortimot 88000 par ski, både turski og ikke minst racingski til blant annet frontfigurer i skisporet. Lokale Ingvild Flugstad Østberg er ett av essene til Madshus, det er også veteranen Ole Einar Bjørndalen.

90 ansatte (88 årsverk) er knyttet til den moderne skifabrikken hvor også roboter har gjort sitt inntok.

Daglig leder sier bedriften skal holde posisjon for støvler, ski og staver i markedet. Nye skøyteski er for øvrig på trappene.

Nærmere 60 prosent av skiene fra Biri er felleski, det vil si ei felle lagt midt under skiene. Fellene er laget av hår fra Angora geit, og importeres fra Sveits.

– Fellesski er ekstremt bra og gjør det enklere med skiturer under ulike forhold. Disse skiene har slått an i markedet i de tre, fire siste årene. Skikundene sier felleski fungerer veldig bra, tilføyer Madshus-lederen.

7500/8000 kroner

Madshus på Biri lager ski i mange prisklasser. Det dyreste skiparet fra Madshus i butikk er racing redline til 7500–8000 kroner per par.

Nils Hult håper Madshus AS både i 2017 og i 2018 vil selge ski for omtrent 220 millioner kroner hvert år. Lønnsomheten skal opp, bare nå værgudene spiller på lag.

– Nå har vi hatt flere vintere med lite snø. Selv om mange satser på kunstsnø, håper vi på snøvintere slik vi har hatt tidligere. Da blir det skiglede.