OL på Lillehammer - uansett stedsvalg

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

BOB OG AKING: Det blir OL på Lillehammer i 2018, uansett om Tromsø, Trondheim eller Oslo-Lillehammer blir valgt. Bob-og akebanen i Hunderfossen skal benyttes uansett.

DEL

LILLEHAMMER: Dersom Norge får OL skal det nemlig ikke bygges flere bob- og akebaner. Norges IOC-medlem Gerhard Heiberg sier at IOC nå går vekk fra flere tidligere bastante krav, deriblant at det ikke skal bygges nye bob-og akebaner i Norge.

Lillehammer benyttes

- IOC er nå mer opptatt av moderasjon enn tidligere da milliardene i alle år rullet for OL-arrangørene. Således er det krav at dersom OL havner i Trondheim eller Tromsø, skal det ikke bygges noen nye bob-eller akebaner. Lillehammer skal benyttes, sier Heiberg til Aftenposten. - Vi hilser selvsagt denne nyheten velkommen. Aller helst vil vi ha hele OL til Oslo og Lillehammer, men dersom vi taper kampen står vi klare til å ta imot alle bob- og akeøvelsene i Lillehammer, sier administrerende direktør Erik Ulateig i OL-anleggene i Lillehammer til GD. Ulateig vet også at det internasjonale bob- og akeforbundet er av den samme oppfatning som Heiberg. - De har sagt tidligere at de ikke ønsker seg flere bob- og akebaner enn det er i verden. Dette fordi det er meget kostbart og vanskelig å drifte dem. Jeg forstår ellers godt tankegangen når det gjelder Tromsø. Etter det jeg kjenner til vil det bli meget vanskelig å drifte en bob-og akebane der, i og med at byen ligger nær havet og saltvann. Erfaringsmessig er saltvann og is i disse banene en meget vanskelig kombinasjon, hevder Ulateig. Presidenten i Norges akebob og skeletonforbund, Bjørn Dyrdahl er heller ikke fjærn for tanken om å legge OL i hans greiner til Lillehammer, uansett om Tromsø eller Trondheim blir foretrukket framfor alternativet Oslo/Lillehammer, sier han.

Langt unna de andre

- Det jeg ikke er så fornøyd med, er å legge bob og aking til Lillehammer, langt unna resten av OL. Da forsvinner det kompakte OL, som vi har vært vant til. For sporten sin del ønsker jeg meg flere bob-og akebaner, men ser at dette kan bli vanskelig. Det er store økonomiske løft som må til for å få dette til, sier Dyrdahl til GD. Dyrdahl er ellers klar i sin tale når han hevder at Lillehammer er aller best når det gjelder avvikling av store bob- og akekonkurranser a la OL. I intervjuet med Aftenposten hevder Gerhard Heiberg at flere IOC-nyheter vil styrke Norges sjanser til å få OL i 2018. Og da kanskje aller mest Tromsø. Tromsø har spilt på det eksotiske for å framheve sitt eget OL-kandidatur. Et motargument mot polarbyen har vært dagslyset. Et slikt argument er det nå ikke snakk om.

Mindre dagslys

- IOC går vekk fra sitt krav om ni timers dagslys, noe som har gjort at Tromsø har planlagt OL mot slutten av februar og inn i mars. Dette har vært mislikt av Det internasjonale ishockeyforbundet på grunn av NHL-sesongen. Nå krever IOC bare fem timer med dagslys, og dermed kan Tromsø flytte lekene fram i tid og dermed få med NHL-spillerne. Utfor herrer, kunstløp og ishockey er de tre viktigste øvelsene for IOC, klargjør Gerhard Heiberg. Han sier ellers til Aftenposten at han for øvrig ikke vil ta parti for hvilken norsk søker han vil anbefale.

Artikkeltags