Gå til sidens hovedinnhold

KrF avventer Thommessens redegjørelse

Artikkelen er over 3 år gammel

KrF kan avgjøre Olemic Thommessens skjebne som stortingspresident, men vil foreløpig ikke stille seg bak Aps krav fredag om at han må gå av.

Thommessen skal tirsdag redegjøre for Stortinget om den siste overskridelsen i Stortingets skandaliserte byggeprosjekt.

– For oss vil det være naturlig at vi får den redegjørelsen, med den muligheten til å få svar på eventuelle spørsmål, før vi konkluderer, sier KrFs Hans Fredrik Grøvan til NTB.

Fredag krevde Ap-leder Jonas Gahr Støre at Thommessen (H) trekker seg. Det var KrF som sørget for at Thommessen ble gjenvalgt med knapt flertall i fjor høst. Det skjedde til tross for at han hadde fått skarp kritikk i forbindelse med byggesprekken.

Les også: Støre ber Olemic Thommessen trekke seg

Fikk klar beskjed

Grøvan viser til at byggesaken ikke er blitt noe mindre alvorlig for KrF etter stortingspresidentens orientering til de parlamentariske lederne og finanskomiteen på Stortinget sist onsdag.

– Vi oppfatter at det er viktige, ubesvarte spørsmål, som vi mener bør besvares. Det kommer i tillegg til bakgrunnsteppet med den alvorlige kritikken som kom i juni i fjor, sier KrF-politikeren.

Han viser til at presidentskapet i fjor fikk klar beskjed om tett oppfølging og løpende informasjon til Stortinget om byggesaken.

– Så får vi for det første ingen informasjon før overskridelsene er kommet i den størrelsesorden de nå har gjort. For det andre har vi opplevd en president som, slik det fremstår nå, er lite aktiv for å bli orientert og holde seg oppdatert.

Les også: Rødt: Null tillit til Thommessen

Ny kandidat

Ap hadde alt i fjor høst mistet tålmodigheten med Thommessen, men klarte ikke å få flertall for en annen kandidat. Fredag rykket Støre på nytt ut med knallhard kritikk av stortingspresidenten.

– Presidenten har knapt foretatt seg noe fra slutten av desember til ordinære møter i februar. Da har han ikke vært så på denne saken som han burde vært. Det gir ikke god tillit for at det blir tilstrekkelig oppfølging i den kritiske fasen vi nå går inn i, sier han til NRK.

Ap-lederen sier at han har kommet til konklusjonen om å anmode Thommessen om å trekke seg etter orienteringen stortingspresidenten kom med til de parlamentariske lederne sist onsdag.

Ap kommer ikke til å fremme mistillit til stortingspresidenten eller kreve nyvalg av president ettersom han fortsatt har flertall bak seg gjennom KrF, Venstre, Høyre og Frp.

Les også: Frp-politiker: – Thommessen må vurdere sin stilling

Solid sprekk

I midten av februar ble det kjent at kostnadsrammen på Stortingets byggeprosjekt hadde økt til 2,3 milliarder kroner. Beløpet er fortsatt et anslag. Prisanslaget da Thommessen sist redegjorde for Stortinget 20. desember i fjor var 1,8 milliarder kroner.

– Informasjonen vi fikk 20. desember, var feil. Det visste ikke Thommessen, og det tviler jeg ikke på, men det var feil informasjon, sier Støre.

Etter Thommessens redegjørelse i plenum tirsdag vil Høyre ta stilling til om de har tillit til ham.

– Vi må la stortingspresidenten og presidentskapet som har håndtert dette på vegne av oss stortingsrepresentanter, få gitt denne redegjørelsen før vi begynner å avsi noen dom, sa Høyres parlamentariske leder Trond Helleland torsdag kveld.

Thommesen ønsker ikke å kommentere Støres kritikk overfor NRK.

Les også

– Olemic Thommessen er den mest skandaliserte stortingspresident i moderne tid

Les også

Thommessen: 85 prosent sannsynlig at byggeprosjektet ikke blir overskredet