Olemic Thommessen opprettet i 1987 et trust på Guernsey for Maria Bjørnson, som var bosatt i London. Hun hadde arvet sin far, Bjørn Albert Bjørnstjerne Bjørnson. Men det meste av formuen på rundt 200 millioner kroner hadde hun skapt selv, som verdenskjent scenograf.

Maria Bjørnson

To år etter Maria Bjørnsons død i 2002 startet en ti år lang rettstvist med Butterfield trust, forvalteren av formuen. Thommessen og Marias venner mente banken misbrukte tilliten og forvaltet pengene feil, skriver Dagens Næringsliv.

For to år siden inngikk Thommessen et forlik med banken fordi saksomkostningene ble altor store. Forliket innebærer at en stor del av formuen blir overført til en ny veldedig stilftelse for kulturformål i Norge.

Leide etterforskere

Det er mot dette bakteppet Dagens Næringsliv tirsdag skriver at Høyre-politikeren er blitt overbevist om "hvor galt det britiske rettssystemet er".

Avisen skriver at Thommessen leide en tidligere etterforsker i britisk Økokrim og en privatdetektiv for å få kontroll over trusten, altså pengene.

Den tidligere britiske økokrimetterforskeren konkluderte med at regnskapsførere og forvalter hadde trikset med regnskapene for blant annet for å unnslippe skatt i Storbritannia.

- Denne ti år gamle prosessen har overbevist meg om hvor galt det britiske rettssystemet er, sier Thommessen til Dagens Næringsliv.

Les også: Olemic flyttet penger til skatteparadis