Gå til sidens hovedinnhold

Slår alarm etter linjebrudd i Ottadalen: – Heldigvis gikk det bra denne gangen

Artikkelen er over 3 år gammel

20. september var innbyggere i Ottadalen uten telefon- og datatilgang i om lag 19 timer. Det vekker sterke reaksjoner fra interesseorganisasjonen KS og lokale kommunetopper.

LILLEHAMMER: Torsdag 20. september blåste flere trær over ledningsnettet mellom Otta og Lalm. Uværet sørget med det for at det ble brudd på mobil- og telenettet i Vågå, Lom og Skjåk.

Ifølge et brev som i disse dager lander i postkassa til Justisdepartementet, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap og Fylkesmannen både i Oppland og Hedmark, var det brudd i 19 timer.

Les også: – Dette er brutale ødeleggelser

Les også: Linjebruddet i Ottadalen blir tema i Stortinget

– Viser sårbarhet

Bruddet på kommunikasjonslinjene får interesseorganisasjonen KS og kommunetoppene i de tre kommunene til å reagere. De ber om et møte med myndighetene for å diskutere hva som kan gjøres for å ha en bedre beredskap.

– Dette gjorde at innbyggerne i kommunene ikke kunne nå ut med telefon om de hadde behov for øyeblikkelig hjelp ved sykdom, brann eller andre ulykker. Trygghetsalarmene fungerte ikke med de konsekvensene det kunne få. Heldigvis gikk det bra denne gangen, men det viser hvor sårbart samfunnet og enkeltmenneskene blir om en ikke har nødløsning for telefoni, skriver de i brevet.

Les også: Nettet nede i Ottadalen: – Dette er en alvorlig situasjon og et nasjonalt ansvar

Les også: Enkelte lokalsamfunn er dårligere rustet til krisehåndtering enn de var før det nye nødnettets tid

Brevet er signert KS Hedmark og Oppland, Aud Hove som fylkesleder KS Oppland, Iselin Vistekleiven som ordfører i Vågå og Ola Helstad som rådmann i Lom.

Krever statlige føringer

Det var trefall over linja som førte til at mobilnettet til Telenor forsvant. Ifølge brevet var det tidligere varslet at dette var et problem, uten at noe skjedde.

– Telenor har kun ei linje i disse tre kommunene. Telenor leverer ikke god nok løsning på nett når tre på linja kan gi så store konsekvenser for Vågå, Lom og Skjåk. En slik hendelse setter liv og helse i fare, heter det.

De mener videre at det bør være statlige føringer som tvinger gjennom en løsning for ekstra beredskap, slik at lignende unngås. Teleselskaper må også forebygge at linjebrudd kan skje, i likhet med strømleverandører.

– Kommunen er ikke i stand til å løse denne utfordringa selv og forutsetter at alle samarbeidspartnere bidrar til det, skriver de.