Høyre og Ap har kommet til enighet om hvem som skal ha ordfører-vervet i Øyer.

Lundgård blir ordfører og tidligere ordfører Mari Botterud blir varaordfører.

- Vi har nå lagt grunnlaget for et stabilt styre i Øyer de neste fire åra, sier påtroppende ordfører Brit K. Lundgård som er godt fornøyd med å være i mål.

Forhandlinger har pågått siden valgnatta, og partene var i mål med resultatet ved totiden onsdag.

Det skal jobbes videre med personkabalen, men det er allerede klart at Ap vil få ledervervet i planutvalget og at Høyre får nestlederen der.

De har også lagt et fundament knyttet til en del sentrale saker i kommunen.

De kommer tilbake med detaljer rundt dette.

Spekulasjonene i Øyer har gått i retning av at Marthe Lang-Ree fra Sp skulle bli ordfører. Det skyldes at sp gikk offensivt ut og forsøkte å ta tidlig regi etter valget.

FRA VALGNATTA: Mot Sp-ordfører i Øyer

- Jeg er overrasket over Sps utspill valgkvelden, for det har vært tradisjon i kommunen at det er det største partiet som får ordføreren. Ap er den ubestridte valgvinneren i Øyer i år, med et valgresultat på 42,5 prosent av stemmene, understreker Lundgård.

Brit K- Lundgård jobber i Skattedirektoratet og bor i sørbygda i Øyer. Hun forlot politikken i 1999 men ble i fjor høst oppfordret til å stille som ordførerkandidat for Ap.

– Jeg går til valg på partiets program. Men i Øyer handler det mest om å rydde opp i sakene som støyer, slik at vi i fellesskap kan konsentrere oss om politikken. Striden rundt sittende rådmann tar altfor stort fokus, sa Lundgård i sommer.

Etter at sittende ordfører Mari Botterud og Senterparitets ordførerkandidat Lang-Ree fortløpende hadde ytret seg om stridssakene i Øyer, Lundgård bladet fra munnen i et intervju med GD.

– Jeg tror det politiske og administrative lederskapet har gått seg litt vill. Jeg har respekt for politikere som har et annet politisk ståsted enn meg; som vil vektlegge individuell frihet framfor fellesskapsløsninger. Men en kommune kan ikke drives som en privat bedrift. Øyer trenger å knytte til seg folk med erfaring fra offentlig sektor for å komme ut av uføret, sa Lundgård.

Den erfaringen besitter hun selv, understreket hun.

For Lundgård er det viktig å bygge politikken på fellesskapsløsninger.

- Noen ganger vil det begrense folks frihet til å gjøre som de vil. Sånn må det være, sa Lundgård til GD før valget.

LES OGSÅ: Her er nye Øyer kommunestyre

GDs ordførermåling: Velgerne forlater Mari Botterud