Padlet flomstor Sjoa

Kay-Arne Randen, Greig Malcom og Martin Vollen i Sjoa fredag. Vannføringen var 752 kubikkmeter i sekundet på 353.82 m.o.h.

Kay-Arne Randen, Greig Malcom og Martin Vollen i Sjoa fredag. Vannføringen var 752 kubikkmeter i sekundet på 353.82 m.o.h. Foto:

Artikkelen er over 9 år gammel

- Dette er ikke noe vi anbefaler for amatører, sier Erika Yasmin Sprunck, som padlet i Sjoa sammen med tre kamerater fredag.

DEL

Sprunck regner seg selv om en erfaren padler. Også de tre andre i gruppen er erfarne padlere. Da guttene var på Sjoa fredag, var vannføringen opp mot 752 kubikkmeter i sekundet, ifølge NVE. Sprunck padlet 530 kubikkmeter i sekundet.
- Lokalkjente sier at dette er den høyeste vannføringen noen jente har padlet her, sier Sprunck.

Hun har padlet over 1.000 kubikkmeter i sekundet tidligere, i Uganda.
- Men det var normal vannføring i elva, ikke flom.

NVE advarer
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) advarte i går mot aktiviteter som padling, vading og annet som innebærer opphold i og langs vassdrag i områdene som er berørt. De ber også folk om å være forsiktige når de ferdes i nærheten av flomstore elver. De store nedbørsmengdene, kombinert med mye vann i bakken, gir også økt fare for jordras.
Mange små og mellomstore elever har nådd nivået for femårsflom.

- Var det forsvarlig å padle i Sjoa i går?
- Vi var nok ute før myndighetene advarte. Men vi gjorde en nøye vurdering, og visste hva vi gjorde. Vi er klar over at hvis noe går galt med så høy vannføring, så går det virkelig ille.

Ikke redd
- Var du redd?
- Jeg kan ikke si jeg var redd. Men alle sanser var skjerpet, sier Sprunck, som forteller at adrenalinkicket var voldsomt.

Hun anbefaler ingen amatører å ferdes på elvene men den vannføringen som er nå.
- Skal du padle selv?
- Ja, men ikke Sjoa, sier Sprunck, som bor i Heidal sammen med kjæresten.

De øvrige padlerne i gruppen var Kay-Arne Randen, Greig Malcom og Martin Vollen.

Artikkeltags