Pantsetter huset<br/>for oppfinnelse

Dette elementet av polyuretan brukes i tak og vegger i det nye miljøhuset. - Dette vil spare mye energi, mener Mølstad.

Dette elementet av polyuretan brukes i tak og vegger i det nye miljøhuset. - Dette vil spare mye energi, mener Mølstad. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Per Mølstad (73) satser 15 millioner kroner på det han tror blir framtidens hus.

DEL

Per Mølstad i Moelv er i ferd med å bygge det han mener er framtidens hus, like ved golfbanen i Moelv.

Så mye tror den 73 år gamle gründeren på sitt produkt, at han har satset 15 millioner i produktutvikling. Blant annet pantsetter han huset sitt, overbevist om at dette må bli måten å bygge på i fremtiden.

Per Mølstad er gründeren bak bedriften Mjøsplast som startet opp i Moelv i 1978. Siden den gang har bedriften utviklet og solgt høy­teknologiske produkter i myk, hard og armert poly­uretan.

Bruker plast

Nå bygger Mølstad hus der blant annet polyuretanplast er et viktig materiale. For tre år siden presenterte han sine isolerte stenderverk med en kjerne av polyuretan. Moelven Industrier var blant dem som fattet interesse for produktet Iso3, som sparer isolasjon, og øker boligarealet. Nå har han utviklet sitt A-element som brukes i vinduer og tak. Et system der byggetiden kan halveres og vel så det, fordi byggemetoden er som på lego. Elementene som Mølstad bruker i sitt nye hus er 25 cm tykke, og tilsvarer 45 cm isolasjon. Han skal selv flytte inn i huset til våren, og bruke det som et demonstrasjonshus. Elementet har han allerede tatt patent på, og har fått enerett på for 20 år. Interessen er allerede påtakelig, og de første av 75 hus med denne byggemetoden er allerede under bygging i Drammen.

Per Mølstad bygger et passivhus på 220 kvm hvor taket vil produsere nok strøm til at han om sommeren får overskudd nok til å selge strøm til Eidsiva og kjøpe igjen i kalde tider. Huset blir dessuten isolert med en ny type tak og veggelementer som han selv har utviklet.

- Går det som jeg tror, får jeg ikke en eneste strømregning i postkassa, sier Mølstad.

Sater på energisparing

Energi har vært ett av Per Mølstads satsingsområder de siste årene.

Det store huset vil få et varmebehov på totalt 4000 kWh, og får en egen varmesentral, og en varmepumpe som utnytter energien i ventilasjonsluften. Noe som vil sørge for at det vil sirkulere godt i den seks meter høye stua. Her vil hele fronten bli i tre lags isolerglass, så han får naturen eller golfbanen rett inn i stua.

På det store taket legger han solceller. Men, samtidig har han utviklet et lite kraftverk, slik at han kan selge strøm til Eidsiva i perioder hvor han ikke trenger den, og kjøpe den igjen i kalde perioder. Dette kraftverket har en kapasitet på 2000 W, og han er den første i Norge som gjennomfører dette.

Med støtte fra Enova, regner med å ha et nullenergihus allerede fra første år etter at han flytter inn.

- Jeg regner med en byggekostnad på ca. 20 000 kr pr. kvm, men får i gjengjeld minimale driftsutgifter, sier Mølstad.

Artikkeltags