Gå til sidens hovedinnhold

Går nye veier for å skape blest om fjellskikk og fjellvett

Artikkelen er over 5 år gammel

Oslo: Røde Kors og DNT går nye veier for å skape blest om fjellvett. Mandag ble historiens første Fjellvettdag behørig markert.

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) ble fløyet i helikopter til Golsfjellet for å foreta den høytidelige åpningen av Fjellvettdagen og ta en titt på beredskapen i forkant av det store påskeinnrykket i fjellet.

– Jeg er veldig opptatt av et godt samspill mellom myndighetene og de frivillige organisasjonene. Jeg er utrolig stolt over at vi lever i et land der frivillige stiller opp i påsken år etter år, sier Anundsen til NTB.

Røde Kors og Den Norske Turistforening (DNT) håper at folk vil bruke den første mandagen i påskeuka til å pugge fjellvettreglene.

– Vi ber påskefolket starte mandagen med å ta en fot i bakken. En gjennomgang av innholdet i fjellvettreglene er like viktig som en gjennomgang av alt utstyret før tur, sier Røde Kors-president Sven Mollekleiv i en pressemelding.

Fjellskikkpris til NVE

Anundsen fikk også æren av å dele ut Fjellskikkprisen for 2016, som i år tildeles Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Etaten får diplom og statuett for innsatsen med å bedre flom- og skredvarslingen gjennom nettportalen varsom.no.

– Jeg ble litt overrasket. Det er ikke hver dag sånne som oss får en slik pris. Men jeg håper det bidrar til mer oppmerksomhet om flom, skred og skredfare, sier vassdrags- og energidirektør Per Sanderud til NTB.

Portalen ble opprettet i 2013 og hadde i fjor drøyt 425.000 unike brukere.

Nye fjellvettregler

Årets fjellvettmarkering preges også av at reglene er kommet i ny, modernisert språkdrakt.

– Det er viktig å ha fjellvettregler som folk kjenner seg igjen i, mener Anundsen, som selv skal tilbringe påska på hytta i Telemark.

DNT og Røde Kors håper mer oppmerksomhet på fjellvett og forebyggende arbeid kan redusere faren for uhell i påskefjellet. Som regel skjer det flere hundre redningsoppdrag i påsken, av ulike grunner. Tallet på redningsaksjoner er tredoblet det siste tiåret. (©NTB)

 

Fakta: De nye fjellvettreglene

1. Planlegg turen og meld fra hvor du går.

2. Tilpass turen etter evne og forhold.

3. Ta hensyn til vær- og skredvarsel.

4. Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer.

5. Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre.

6. Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is.

7. Bruk kart og kompass, vit alltid hvor du er.

8. Vend i tide, det er ingen skam å snu.

9. Spar på kreftene og søk ly om nødvendig.

(Kilde: DNT/Røde Kors) (©NTB)