Gå til sidens hovedinnhold

Miljøvernere ber Elvestuen stille tøffere krav til engangsplast-bransjen

Artikkelen er over 3 år gammel

Naturvernforbundet mener regjeringen ikke gjør nok for å bekjempe plastforsøpling. De mener regjeringen bør forby unødvendig engangsplast.

– Den enkleste måten å få bukt med problemet på er gjennom et forbud mot helt unødvendig engangsplast. Dessverre vet vi at regjeringen ikke går inn for et sånt forbud nå, sier leder i Naturvernforbundet Silje Lundberg til NTB.

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) inviterte i juni deler av plastbransjen til Oslo for å diskutere hvordan produsenter, importører og forhandlere kan samarbeide for å redusere unødvendig bruk av engangsartikler.

Etterspør tiltak

Naturvernforbundet mener initiativet er positivt, men etterspør tiltak fra regjeringen.

– Regjeringen bør se på om det er mulig å innføre noen konkrete krav. Mye av den mest unødvendige plasten som brukes i dag, for eksempel plasten utenpå trepakninger av allerede plastinnpakkede Kvikk-lunsj-sjokolader, bør man kunne kreve at produsentene minimerer bruken av, sier Lundberg.

Hun foreslår også å utvide panteordningen til å gjelde flere plastartikler enn tomflasker.

– Denne ordningen fungerer veldig bra, så man bør se på om det er mulig å gjøre det samme med annen stor emballasje, sier Lundberg.

Mikroplast

Marin forsøpling og spredning av mikroplast er et av de raskest voksende miljøproblemene globalt, og engangsartikler av plast er en stor del av dette problemet.

I ryddeaksjoner både i Norge og ellers i Europa er det funnet store mengder engangsartikler av plast på strender og langs kysten.

Senest i mai under årets strandryddeuke, der både Elvestuen selv og statsminister Erna Solberg (H) deltok, ble det funnet 11.000 bomullspinner, 14.000 drikkeflasker, 3.000 snusbokser, og 900 fiskegarn, ifølge Hold Norge Rent.