To menn på 50 og 30 år er fremdeles savnet etter kraftig eksplosjon i Vestre Toten

To personer er fortsatt savnet etter at det fredag morgen brøt ut brann hos Metallco på Eina.

To personer er fortsatt savnet etter at det fredag morgen brøt ut brann hos Metallco på Eina. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

To personer er savnet og to personer er skadd i en eksplosjonsartet brann i et smelteverk på Eina på Vestre Toten fredag morgen.

DEL

Fredag morgen melder politiet om en eksplosjon og påfølgende brann i en bedrift i Einavegen 971 i Vestre Toten. Det brenner kraftig og riksvei 4 blir stengt forbi det aktuelle stedet. Det er for tiden manuell dirigering på omkjøringsvei.

En halvtime senere brant det fortsatt brenner kraftig på stedet, men det var ikke fare for spredning til de andre bygningene i nærheten.

To personer er brakt til sykehus, mens to personer er savnet.

Politiet fikk melding om brannen i Metallco Aluminium AS litt sør for Eina, klokken 6.20 fredag morgen. Det skal ha skjedd flere eksplosjoner og bygningen omtales som overtent. Bilder som Totens Blad har tatt ved stedet viser at ødeleggelsene på industrianlegget er omfattende. Store gasstanker er vekk og fabrikkbygningen er totalt utbrent.

– Det skal ha startet med en eksplosjon og det er en veldig kraftig brann, så det er vanskelig for brannvesenet som er på stedet, sier operasjonsleder Marianne Brun til NRK klokka 8.00.

Eksplosjon

Brannvesenet opplyser til VG at brannen trolig startet med en eksplosjon i en støpejernskjele. Mens slokkearbeidet har pågått er det også hørt flere andre eksplosjoner fra området. Bedriftens egne bilder fra anlegget viser flere gasstanker til bruk i produksjonen.

– To personer er fraktet til sykehus og to andre er savnet. Det er ikke mulig for brannvesenet å gå inn i bygningen, uttalte operasjonsleder Marianne Brun ved Innlandet politidistrikt til NTB ved 7-tiden.

Ved Sykehuset Innlandet får NTB opplyst at den ene av de skadde ble påført lettere skader i brannen, mens den andre er sendt videre med luftambulanse til Ullevål sykehus i Oslo.

Skole stengt

– Skadeomfanget for vedkommende er ikke kjent, men tilstanden er stabil, sier kommunikasjonsrådgiver Line Fuglehaug ved sykehuset.

Hun forteller at helsevesenet rykket til brannstedet med både ambulansebiler og helikoptre.

Alle nødetater er på steder. Slokkingsarbeidet er omtalt som vanskelig. Riksvei 4 er stengt på stedet og trafikken omdirigeres, melder Vegvesenet. Det skal ikke være fare for spredning, men en skole i nærheten er stengt som følge av brannen.

21 ansatte

Bedriften het tidligere Toten Metall. Den lager støpelegeringer av skrapmetall og benytter to gassfyrte smelteovner med kapasitet på 15 tonn hver i produksjonen. I alt er det 21 ansatte ved bedriften, skriver Oppland Arbeiderblad.

På bedriftens nettsider står det at produksjonen av aluminiumsbarrer går på døgndrift med arbeidere i fire skift. Årlig produseres smeltes det om totalt 20.000 tonn aluminium i ovnene.

Artikkeltags