Gå til sidens hovedinnhold

Tre utspring fra Dark Room-operasjonen i innlandet

Artikkelen er over 5 år gammel

Den omfattende overgrepssaken på Vestlandet har avdekket flere saker over hele landet.

Politifolk over hele Norge etterforsker saker som springer ut av Dark Room-operasjonen til Vest politidistrikt. Blant annet viser det seg at tre saker med tilknytning til operasjonen hører hjemme hos Innlandet politidistrikt.

Ti av tolv politidistrikter, i tillegg til Kripos, har fått oversendt én eller flere saker fra Vest politidistrikt etter at Operasjon Dark Room ble iverksatt i fjor høst. Etterforskningen pågår fortsatt og kan øke i omfang.

Etter Vest politidistrikt, som har 20 saker på sitt bord, er det Øst politidistrikt som har flest saker, med sju.

Bare Oslo og Agder politidistrikter er så langt ikke omfattet av som blir betegnet som norgeshistoriens største overgrepssak.

Kripos sitter med én sak som skal oversendes Sverige. Alle politidistrikter med unntak av Oslo og Agder har én eller flere saker som er sprunget ut av norgeshistoriens største overgrepskompleks.

Politimann er suspendert

Politimannen som er siktet i tilknytning til den store overgrepssaken i Bergen, blir suspendert fra stillingen i Vest politidistrikt.

Politimannen ble siktet da politiet aksjonerte under den store Dark Room-etterforskningen i Vest politidistrikt, men det synes tvilsomt om mannen har en egen rolle i overgrepssaken. Selv stiller han seg uforstående til siktelsen for å ha hatt befatning med materiale som framstiller barn seksuelt.

Ifølge VG skal det dreie seg om en tekst med seksuelle framstillinger av barn.

– Min klient er ikke blitt foreholdt nøyaktig hva han skal ha lest, men han kan ikke forstå at han skal ha oppsøkt noe som er straffbart, sier forsvarer Vegard Austgulen.

Statsministeren reagerer

– Dette er sånn man skulle ønske ikke eksisterte, sier statsminister Erna Solberg (H) om overgrepene som skal ha blitt avdekket i Dark Room-saken.

Så langt er til sammen 51 menn siktet i den store overgrepssaken som nå rulles opp av Vest politidistrikt.

Til NRK sier Solberg at saken gjør inntrykk på henne.

– Jeg synes dette er utrolig vondt. Det er vondt å høre og se historier om overgrep mot barn, mot små babyer, og om fantasier om overgrep mot små barn. Du trenger ikke å være mor for å synes at dette er vondt å høre, alle mennesker med empati og kontakt med små barn vet at den typen overgrep setter merker for resten av livet, sier Solberg.

Statsministeren er glad for at politiet har prioritert etterforskningen av overgrepssakene og håper at det betyr at færre vil la seg rekruttere til den type miljøer.

– Å etterforske og få domfelt tror jeg er det viktigste vi gjør. Det løfter barrieren og begrenser rekrutteringen. Jo tydeligere risikoen for å bli tatt blir, jo færre vil rekrutteres til slike nettverk, sier Solberg.

Slik fordeler sakene seg på politidistrikene (ifølge Vest politidistrikt):

Vest: 20

Øst: 7

Trøndelag: 5

Troms: 4

Innlandet: 3

Nordland: 2

Sør-Øst: 2

Møre og Romsdal: 1

Sør-Vest: 1

Finnmark: 1

Kripos: 1