Søndag kveld dro de to brørne Hans Kristian og Stein Are Bergheim fra Grotli høyfjellshotell inn til det værfaste paret i Danskehytta på hver sin snøskuter. Hytta ligger 12 kilometer nord fra Grotli høyfjellshotell. Siden lille julaften hadde paret i 40-åra fra Sunnmøre vært værfast på hytta.

- Vi tilbød vår hjelp og etter samtale med det lokale lensmannskontoret kjørte Hans Kristian og Stein Are inn med snøskuter. Det var en frisk tur fra Grotli inn til Danskehytta. Det er tross alt 18 minusgrader ute, men du verden så klart og fint det var i måneskinn. Sønnene mine er lokalkjent i området og turen gikk smertefritt. De er og veldig gode skuterpiloter. De brukte to og en halv time tur retur. Da de kom til paret var de forberedt og klare for å reise ned. De var kjempeglade for å bli henta ned. Nå sitter de og spiser litt før de er innstilt på å reise videre. Vi hjelper til å med å få start på bilen slik at de kommer seg hjem til Sunnmøre, sier far Are Bergheim fra Grotli høyfjellshotell til GD i tolvtida natt til mandag.

Det har vært flere forsøk på redningsaksjoner, uten at forholda har vært gode nok. Snøskuterne datt gjennom et dypt lag med snø. Det var aldri noen dramatikk siden det var nok av mat og varme på Danskehytta.

Operasjonleder Arne Strøm ved Gudbrandsdal politidistrikt forteller at paret ikke hadde sett seg i stand til å gå ut selv fra hytta på grunn av vær og føreforhold.

- Det var løs snø og skredfare, og mange forhold som skulle tas hensyn til. Men da det åpnet seg et vindu med hensyn til vær og føreforhold var det to lokalkjente og fjellvante personer som fikk hentet dem ut.

Ikke som planlagt

Julefeiringen og skituren til fjells gikk ikke helt som planlagt for paret fra Sunnmøre.  

De to, en mann og en kvinne i 40-årene, parkerte bilen på Grotli og startet turen 22. desember.

De hadde tenkt å gå på skitur fram til 1. eller 2. juledag, sør i Tafjordfjella, i grensetraktene mellom Oppland og Sunnmøre.

Natt til lille julaften kom uværet for fullt. Det var umulig å overnatte i den medbrakte lavvoen.

Overnattet i snøhule

Paret måtte grave seg ned og overnatte i snøhule. På morningen lille julaften fikk de tatt seg fram til en sikringsbu ved Danskehytta som ligger halvannen mil nord for Grotli – og der har de vært siden.

- Det var søster til en av skiløperne som ringte politiet. Hun var kontaktet av skiløperne via telefon. De fortalte de var i trøbbel.

Lørdag 2. juledag forsøkte et patrulje fra Røde Korsk Redningskorps å ta seg inn til det værfaste paret, men måtte litt før klokken 13.00 avbryte. De to skuterne kom halvveis men ble da stoppet på grunn av dyp snø.

- Mye snø og dårlig sikt

- I løpet av tre kvarter greide greide skuterne kun å tilbakelegge 200 meter. Det er snøfall , vind og svært dårlig sikt i området, sier operatør Tom Roar Ellingsberg ved Gudbrandsal politidistrikt til GD.

-De to skiløperne måtte legge igjen noe utstyr men fikk innkvartert seg i sikringsbua der det er både ved, proviant og lademuligheter for telefon. Med andre ord har vi hatt telefonisk kontakt med dem, opplyser operatør Tom Roar Ellingsberg ved Gudbrandsdal politidistrikt.

Paret lider ingen akutt nød, men er nå slitne etter å ha vært værfaste siden lille julaften.

Politiet har drøftet situasjonen med Hovedredningssentralen. Konklusjonen ble at Røde Kors Hjelpekorps skulle trå til og sende inn en redningspatrulje lørdag 2. juledag. Det ble altså med forsøket. Været var for tøft. Der heller ikke mulig å fly med redningshelikoper til hytta.

- Været blir verre

- Det er meldt at været blir dårligere i morgen, 3. juledag. Det kan derfor hende de blir værfaste en stund til. Som sagt har de mat og ved. De lider ingen akutt nød for øyeblikket, sier politioperatør Tom Roar Ellingsberg.

Når været letter, vil det igjen bli vurdert om de to personene skal hentes ut med redningshelikopter, opplyser politiet.

Danskehytta ligger i Møre og Romsdal, rett over fylkesgrensen fra Oppland. Fordi området er lettest tilgjengelig fra Oppland, overvåkes og koordineres aksjonen av Gudbrandsdal politidistrikt.