Politiet: – Vi er godt forberedt på nye sammenstøt på Gjøvik

– Denne gangen følger vi med på en litt annen skala enn vi gjorde sist, sier Linn Hilde Fosso, som leder geografisk driftsenhet vest (tidligere Vestoppland politidistrikt).

– Denne gangen følger vi med på en litt annen skala enn vi gjorde sist, sier Linn Hilde Fosso, som leder geografisk driftsenhet vest (tidligere Vestoppland politidistrikt). Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Politiet følger nøye med når Stopp islamiseringen av Norge (Sian) holder en markering i Gjøvik lørdag ettermiddag.

DEL

(Oppland Arbeiderblad) Da organisasjonen satte opp en stand i byen i oktober i fjor ble tre personer pågrepet etter at hundrevis samlet seg for å markere et standpunkt mot grupperingens holdninger. En politimann ble lettere skadd under en pågripelse av en motdemonstrant, en av flere politiet i ettertid mente var møtt fram bare for å lage bråk. uavhengig av tematikk og debatt.

– Vi hadde åpenbart ikke tatt høyde for utviklingen av det arrangementet. Så vi er en erfaring rikere. Denne gangen følger vi med på en litt annen skala enn vi gjorde sist, sier Linn Hilde Fosso, som leder geografisk driftsenhet vest (tidligere Vestoppland politidistrikt), til NTB.

Jernbanetorget opptatt

Lørdag skal det avvikles flere arrangementer i Gjøvik sentrum, blant annet en folkefest på Gjøvik gård, som et motarrangement til Sian, som ikke får sette på sin stand på Jernbanetorget slik som i fjor, men på Gamletorvet lenger opp i byen.

Ifølge Sian skyldes det at kommunen har vedtatt at Jernbanetorget ikke lenger er tilgjengelig for politiske markeringer, etter utagerende atferd fra lokalbefolkningen i fjor. «Vi legger til grunn at byens lokale barbarer vil oppføre seg penere på Gamletorvet», skriver Sian på sin hjemmeside.

– I det hele tatt er det ganske mange arrangementer i Gjøvik sentrum samtidig lørdag som gjør at vi selvfølgelig er nødt til å forholde oss til dette, sier Fosso.

OA arrangerer i kveld TV-sendt debatt om hatretorikk i ordskiftet, som du kan se på OA-TV fra 19.00.

Avisa har i samråd med politiet bestemt at debatten ikke skal gå for åpne dører, men direkte på OA-TV.

– Vi synes ikke det er noen grunn til å gi politiet mer å gjøre. Vi vet de i utgangspunktet måtte hatt fokus på vårt arrangement selv om de ikke hadde kunnet stille med vakthold. Det er det ikke verdt. Nå trenger heller ikke ikke jeg som redaktør å være redd for at det kommer folk som ønsker å skape uro, sier ansvarlig redaktør Erik Sønstelie i Oppland Arbeiderblad.

Etterretning

Fosso sier at politiet også i fjor gjorde en del etterretningsarbeid i forkant av arrangementet.

– Men det eskalerte voldsomt den siste timen før arrangementet og tiltrakk seg mange som kanskje nødvendigvis ikke var der for å fremme ytringsfrihet. Vi får absolutt håpe det går bra denne gangen. Vi skal i hvert fall gjøre absolutt alt vi kan for at dette skal gå bra, sier lederen for tidligere Vestoppland politidistrikt.

Nei i Trondheim

Kommunalsjef Marit Lium Dahlborg i Gjøvik sier til NRK at de må ta hensyn til sikkerheten, både for arrangører og publikum, når de skal behandle søknader om arrangementer i byen. Kommunen har samarbeidet med politiet om sikkerheten rundt Sian-arrangementet lørdag.

I Trondheim fikk Sian nei til å holde en politisk punktmarkering på 22. juli-plassen lørdag 21. juli. Kirkelig fellesråd eier minnestedet, og de har satt foten ned for en slik markering, skriver Adresseavisen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken