Gå til sidens hovedinnhold

Regjeringen vil kutte skatt for personer og bedrifter

Artikkelen er over 3 år gammel

Regjeringen foreslår i neste års statsbudsjett å kutte skatten på alminnelig inntekt fra 23 til 22 prosent for personer og selskaper.

De siste årene har person- og selskapsskatten blitt redusert flere ganger. I 2013 var den på 28 prosent, og i år ligger denne skatten på 23 prosent.

– Når vi senker skattesatsene for personer og selskap blir det mer lønnsomt å investere i norske arbeidsplasser, vi gir familier større økonomisk frihet og gjør det mer attraktivt å jobbe, sier finansminister Siv Jensen (Frp).

Redusert selskapsskatt har vært et tilbakevendende krav fra norsk næringsliv, som argumenterer med at Norge vil sakke akterut internasjonalt hvis denne skatten ikke kuttes.

NHO uttalte nylig at det er nødvendig å senke selskapsskatten til 20 prosent.

Men Rødt er lite begeistret for kuttet som ble varslet mandag.

– Med kuttet i selskapsskatten er Norge med på et kappløp mot bunnen alle land taper på. Det blir en konkurranse hvor selv vinneren sitter igjen som taper, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Han viser til at skatt på næringsvirksomhet allerede er redusert med 8,8 milliarder kroner under denne regjeringen.

Jensen mener likevel den internasjonale utviklingen, med økt kapitalmobilitet og skattetilpasninger over landegrensene, taler for at selskapsskatten bør reduseres ned mot nivået til Norges nærmeste handelspartnere. Hun peker på at Sverige nylig vedtok å redusere selskapssatsen fra 22 prosent i 2018 til 20,6 prosent i 2021.