Kjersti Stenseng avviser intern murring mot Støre i Arbeiderpartiet

Ap-leder Jonas Gahr Støre får en klem av Kjersti Stenseng på Arbeiderpartiets valgvake i Folkets Hus i Oslo mandag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix.

Ap-leder Jonas Gahr Støre får en klem av Kjersti Stenseng på Arbeiderpartiets valgvake i Folkets Hus i Oslo mandag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Partisekretær Kjersti Stenseng sier Ap tar selvkritikk etter det dårlige valgresultatet, men avviser spekulasjonene om intern murring mot Jonas Gahr Støre. 

Stenseng hadde et stort ansvar for valgkampen, som var et stykke unna å mobilisere nok velgere til å sørge for en ny Ap-ledet regjering.

– Arbeiderpartiet er årsaken til at vi ikke klarer å bytte ut dagens regjering. Det er for tidlig å si nøyaktig hva som gikk galt, men jeg har gjort meg noen tanker og har ikke sovet så mange timer i natt. Jeg har allerede vendt blikket mot den jobben som starter i dag med å oppsummere valgkampen, evaluere den og så gå selvkritisk til verks, sier Ap-partisekretæren til NRK tirsdag morgen.

Spesielt vil hun se på hvorfor Ap mistet så mange velgere som tidligere har stemt på partiet, og som støttet dem mens de var i opposisjon.

–Vi skal evaluere og se på hvorfor vi gjorde et så dårlig valg som vi gjorde. Det blir jo en del av evalueringa å se hvorfor så mange av dem som har støttet Arbeiderpartiet nå i opposisjonsperioden forlot oss inn i den siste innspurten, sa Stenseng.

På spørsmål fra NRK om hvorvidt det er intern murring mot partileder leder Jonas Gahr Støre, og om noen krever hans avgang, svarer hun avvisende.

–Nei, og det er det som gjør meg optimistisk og motivert til å brette opp ermene og gå i gang med dette arbeidet allerede i dag. Det er en veldig samlet partiorganisasjon, sier hun.

Giske: Det siste Arbeiderpartiet trenger er personstrid

Nestleder Trond Giske avviser at det trengs endringer i Aps partiledelse. Under partiets valgvake mandag skapte han harme da han ikke ville gjøre det samme.

– Det siste Ap trenger nå er en lederstrid, sa nestleder Trond Giske til NRK tirsdag morgen.

Tonen var en litt annen like etter klokka 21 mandag kveld, da det var klart at Ap hadde gjort et av sine aller dårligste valg, med en oppslutning på drøyt 27 prosent. På spørsmål om det blir aktuelt å se på ledelsen etter valgresultatet, svarte nestlederen følgende:

– Det er det organisasjonen som bestemmer. Vi i ledelsen har ønsket et annet resultat, men organisasjonen skal få lov til å være med på evalueringen.

Ifølge VG reagerte flere sentrale Ap-kilder kraftig på uttalelsen fra nestleder Trond Giske til NRK mandag kveld.

VGs Ap-kilder hevder det dårlige valgresultatet kan utløse en blodig lederstrid i partiet. Flere skal spørre seg allerede nå om hvor lenge Støre kan fortsette som partileder.

Giske ble konfrontert med spørsmålene om lederstrid under politisk kvarter på NRK tirsdag morgen. Da var han langt tydeligere enn han var noen timer før og gjorde alt for å støtte opp om Jonas Gahr Støre som partiets ubestridte leder. Han svarte også avvisende på spørsmål om han selv er ute etter å overta etter Støre.

– Nei, altså jeg vil at Arbeiderpartiet skal gjøre det bra og det bidrar vi ikke til med persondiskusjon. Tvert imot, det er ikke personsaker som har gjort at vi gjør et dårlig valg, det er at vi ikke har nådd ut med det politiske budskapet vårt. Det politiske budskapet har vært forankret i hele ledelsen, i hele sentralstyret, vi har et kollektivt ansvar for resultatet, sa Giske.

Politiske kommentatorer har ment det kan bli vanskelig for Støre å holde på partiledervervet i partiet fram mot neste valg. Natt til tirsdag var imidlertid Støre selv klar på at han kommer til å gå til valg som Aps statsministerkandidat i 2021.

Artikkeltags