Gå til sidens hovedinnhold

Mer penger til beredskap mot skogbrann

Artikkelen er over 3 år gammel

Regjeringen foreslår å bevilge ytterligere 12,5 millioner kroner til slokking av skogbranner i 2018. Brannfaren er fortsatt høy flere steder.

– Det er viktig for regjeringen å legge til rette for en fortsatt god skogbrannhelikopter-beredskap. Derfor foreslår vi ytterligere 12,5 millioner kroner til slokking av skogbranner og høyere beredskap i 2018, sier justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara (Frp) i en pressemelding.

Bakgrunnen for bevilgningen er at det har vært forhøyet beredskap i forbindelse med skogbrannfare og behov for bistand fra skogbrannhelikoptre i slokkingen av skogbranner i mai og juni.

Statens skogbrannhelikopter er i beredskap i perioden 15. april til 15. august. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) administrerer ordningen, og bruken koordineres av Hovedredningssentralen Sør-Norge.

Tørt og varmt

Fram til det kom noe særlig regn å snakke om, har skogbrannfaren vært svært høy og på øverste nivå mange steder i landet. Det skyldtes kombinasjonen av minimalt med nedbør og høye temperaturer – mange steder på rekordnivå.

Ifølge oversikten på Yr.no er det fortsatt steder med meget stor skogbrannfare i Sogn og Fjordane, Trøndelag, Oppland og Hedmark.

Totalforbud mot ild

Så sent som tirsdag brøt det ut skogbrann ved Røysåsen i Moss. 85 boliger ble evakuert. I Rogaland tok det rundt to uker før brannmannskapene 8. juni kunne avslutte innsatsen mot skogbrannen på øya Ombo.

I store områder av Sør-Norge har det i perioder vært totalforbud mot åpen ild i naturen. Allerede 29. mai meldte NRK at skogbrannbudsjettet var brukt opp. Miljøpartiet De Grønne foreslo da å sette av 35 millioner kroner i revidert nasjonalbudsjett til å både dekke en potensiell krise denne sommeren og bygge opp en varig beredskap.