Rundt 500 gikk i pride-parade gjennom Storgata

Vinterpride Lillehammer 2019 pride homofili regnbueflagg lillehammer sentrum  *** Local Caption *** Vinterpride Lillehammer 2019 pride homofili regnbueflagg lillehammer sentrum parade pride-parade prideparade

Vinterpride Lillehammer 2019 pride homofili regnbueflagg lillehammer sentrum *** Local Caption *** Vinterpride Lillehammer 2019 pride homofili regnbueflagg lillehammer sentrum parade pride-parade prideparade Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Siden torsdag har Vinterpride preget sentrumsgatene i Lillehammer, og lørdag formiddag var det klart for selve rosinen i pølsa, nemlig pride-paraden.

Fra klokken 11 begynte folk og samles ved Fabrikken i Løkkegata for å stille seg opp for marsjen gjennom Lillehammer sentrum. Anslagsvis var om lag 500 personer med på paraden gjennom gågata, og heiarop, bannere, flagg i regnbuens farger og høy musikk.

Paraden endte i Søndre Park, hvor det utover dagen vil være taler, mini-konserter og andre innslag.

– Gratulerer med dagen, alle sammen! Det vi viser her i dag er at alle kan elske alle, innledet pride-general Kjell-Gunnar Nilsen foran forsamlingen i Søndre Park.

Fylkesordfører Even Aleksander Hagen kom på scenen noen minutter etter, og gratulerte også han alle frammøtte med dagen.

– Jeg er glad, og føler meg så privilegert som står her i 2019 og feirer mangfoldet. Jeg er takknemlig for de som gjennom årene har tatt kampen, og risikert så mye for å leve som den de er. Det er vårt ansvar å ta den kampen videre. Alle mennesker skal bli behandlet med respekt, sa Hagen.

Vinterpride

I 2019 var det 50 år siden den moderne homokampen startet. Natt til 28. juni 1969 hadde folk sett seg lei på politiets trakassering av skeive, og bestemte seg for å kjempe tilbake på utestedet Stonewall Inn i New York. Siden den gang har Pride blitt arrangert over hele verden.

Landets første Vinterpride fant sted i Lillehammer 21. til 24. februar 2019. I 2020 arrangeres det for andre gang. Datoene er fra 19.-23. februar.

Vinterpride arrangeres av FRI Innlandet (Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold) i samarbeid med blant andre Oppland fylkeskommune, Lillehammer kommune, Fabrikken AS, Fabrikken Pub & Scene, Skeiv Ungdom, Skeivt Arkiv, Våryrfestivalen, Krible, Stensveens Ressurssenter.

Artikkeltags