Pyntet regnskapet med én million kroner

Oppblåst: Økonomien i Countryfestivalen på Vinstra var langt fra så god som daglig leder hevdet overfor styret og media.

Oppblåst: Økonomien i Countryfestivalen på Vinstra var langt fra så god som daglig leder hevdet overfor styret og media. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Regnskapet for Country-festivalen ble pyntet på med nær én million kroner, ifølge bostyrerapporten. Daglig leder risikerer å bli anklaget for underslag.

DEL

Regnskapet for 2012 viste et ørlite underskudd på 15.000 kroner. Sannheten var at underskuddet var på 985.000 kroner.

Daglig leder av Countryfestivalen Vinstra AS, Trond Grøthe, skal ifølge bostyrers foreløpige innberetning ha innrømmet å ha «pyntet» på regnskapene. Han gjorde det etter å ha innsett at driftsresultatet for 2012 ble langt dårligere enn det var forventninger om i det nystiftede selskapet. Sesongen 2012 var nemlig første festivalsommer etter at flere lokale og utenbys personer hadde bestemt seg for å investere i et nytt AS som skulle drifte countryfesten på Vinstra videre.

Daglig leder stiller imidlertid selv kritiske spørsmål, ifølge bostyrer: – Hvordan kan det ha seg at styret og revisor ikke avdekket feilene og manglene i regnskapet på et tidligere tidspunkt?

Tre mulige straffbare forhold

Også regnskapet for 2013 ble «pyntet». Regnskapet viste et årsresultat på minus 1,4 millioner kroner. Riktig var minus 1,8 millioner, ifølge innberetningen.

Regnskapsloven tillater ikke pynting av regnskapene. Bostyrer Linløkken tar ikke stilling, men konkluderer med at handlingen er én av i alt tre mulige straffbare forhold daglig leder kan ha gjort seg skyldig i. Om det skal reises tiltale, er politiets sak å avgjøre.

Underslag av lysløypepenger?

Stor var overraskelsen da det ble kjent at Countryfestivalen hadde brukt 800.000 feilsendte kroner fra Vegvesenet til å betale regninger. Pengene skulle til Harpefoss idrettslag som erstatning for omlegging av lysløypa. Vegvesenet utbetalte i alt 2,2 millioner kroner til Countryfestivalen fordi idrettslaget oppga feil kontonummer. Bare 1,4 millioner ble tilbakebetalt.

– Behandlingen og bruken av de 800.000 kronene kan være straffbart etter straffelovens bestemmelser om underslag, ifølge bostyrer.

Gladnyhet for idrettslag

Dagens gladnyhet, men kun for de utvalgte, er at bostyrer ikke kan kreve pengene tilbake fra dem som fikk oppgjør fra Countryfestivalen med lysløypepengene. De i alt 26 fakturaene ble innfridd så nær konkurstidspunktet at betalingene normalt hadde vært omstøtelige. Men fordi regningene ble gjort opp med andres penger, ble ikke Countryfestivalens økonomi dårligere av den grunn. Vilkåret for omstøtelse er derfor ikke til stede, ifølge innberetningen.

Lysløypepengene kom idrettslagene, som hadde jobbet dugnad, til gode. Men mange andre fikk ikke oppgjør. Forfordeling av kreditorer er ikke lov. Dette er det tredje mulige straffbare forholdet.

Artikkeltags