Q i skyene etter Skyr

Q-meieriene har fått enerett på produksjon og salg av skyr i Norge.

Q-meieriene har fått enerett på produksjon og salg av skyr i Norge. Foto:

Artikkelen er over 8 år gammel

Islandsk youghurt selger som varmt hvetebrød. Q må kjøpe melk fra Tine for å dekke behovet.

DEL

- Salget har gått rett i taket. 14 dager etter at produktet kom på markedet er vi på et salgsnivå vi trodde vi skulle nå først i 2012, sier Tormod Evensen leder for produsenttjenesten ved Gausdalsmeieriet.

Sug i markedet

- Prognosen var at vi skulle produsere 7.000 liter skyr i uka. Nå kan vi i hvert fall doble. Det er virkelig et sug i markedet. Vi er veldig glade og veldig stolte, sier en blid Evensen.

Og fortsatt har ikke den tunge markedsføringen startet.

- Vi kjemper for å kunne levere nok. Nå bruker vi mye mer melk enn vi noen gang har gjort, sier logistikk- og råvaresjef Heine Furevik.

Framstillingen av det yoghurtlignende produktet - uten fett og ekstra sukker, med høyt proteininnhold - krever nemlig ekstra mye råvare. Til én liter skyr går det med 3,6 liter melk.

Kapre leverandører

Takket være offentlige forordninger har Q-meieriene riktignok krav på å få kjøpt den melken de har behov for fra Tine-samvirket. Men siden målsettingen er å ha mest mulig av råvarene fra egne produsenter - med produktkontroll «fra bonde til bord» - går Gausdalsmeieriet nå til ny offensiv for å kapre flere melkeleverandører - nettopp fra Tine.

Les også: Vurderer å skifte beite og Q-kamp om kua

- I dag får vi ca. 14,2 millioner liter i året fra egne produsenter ifra Lesja til Lillehammer. Men vi ønsker flere lenger sørover, sier Evensen.

Ikke minst blir det frierferd til melkeprodusenter i Ringsaker. Der har Q prøvd seg før også, uten særlig resultat. Men nå blir det en ny offensiv. Hovedlokkemiddelet er de 14 ørene ekstra per liter som Q-meieriene betaler melkebonden, sammenlignet med Tines pris.

Tett til brystet

I går var det produsentmøte for Q-leverandørene i regionen. Hele ledelsen for Gausdalsmeieriet og administrerende direktør for Q-meieriene, Bent Myrdahl, var til stede.

Myrdahl avslo imidlertid å kommentere lokaliseringssaken overfor GD. Kortene holdes tett til brystet.

Artikkeltags