Redd Barna utsatt for falsk kampanje - firma sier de ble lurt

Søker nye ansatte: ECG har i dag etablert seg i kontorlokaler i Kirkegata på Lillehammer. Foto: Fredrik Grønningsæter

Søker nye ansatte: ECG har i dag etablert seg i kontorlokaler i Kirkegata på Lillehammer. Foto: Fredrik Grønningsæter Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Redd Barna og fire andre store humanitære organisasjoner vil anmelde en innsamlingskampanje for bedrageri. Daglig leder i det Lillehammer-baserte firmaet som utførte innsamlingen, hevder selskapet selv er lurt.

Telefonsalgkampanjen «Prosjekt Håp» gikk av stabelen før jul.

Kampanjen så ut til å være et felles løft for barn i fattigdom på vegne av Redd Barna, Frelsesarmeen, Kirkens Bymisjon, Velferdsalliansen og Fattighuset. Men ingen av disse organisasjonene sier de hadde noe som helst kjennskap til kampanjen.

Deres advokat, Tomas Myrbostad, kaller innsamlingen for «svindel av verste sort». Politiet har ennå ikke undersøkt påstanden, men Myrbostad sier organisasjonene har bestemt seg for å få saken etterforsket.

– Noen har svindlet Redd Barna og de andre selskapene. Dette skjedde gjennom telesalgkampanjen «Prosjekt Håp» i perioden oktober/november i fjor, sier han.

Callsenteret som hadde sitt telefonnummer på brosjyren til «Prosjekt Håp» var European Consulting Group (ECG), som i dag har kontorer på Lillehammer.

– Samlet inn 90.000 kroner

– Redd Barna og de andre organisasjonene vil nå anmelde de som står bak, og vi håper politiet vil prioritere saken. Det er en veldig alvorlig sak. De som står bak dette har lurt godtroende givere til å betale penger til noe de tror er et godt formål. For våre klienter er det viktig at det slås hardt ned på denne typen bedragerivirksomhet, fordi den undergraver tilliten til humanitære organisasjoner og innsamlingsaksjoner, sier Myrbostad.

– Vi ble selv lurt

Ronny Undseth er daglig leder for ECG. Han avviser at selskapet har ført folk bak lyset.

– Kontakten med folkene bak «Prosjekt Håp» er avviklet. Vi jobber seriøst, understreker Undseth overfor GD.

– Samlet dere inn penger for prosjektet?

– Vi solgte en kort stund, før vi oppdaget at det var svindel. Vi avsluttet samarbeidet med umiddelbar virkning.

Undseth forteller at alle pengene er betalt tilbake til kundene.

– Salget varte i knappe to uker før vi skjønte det var ugler i mosen.

Undseth gir GD en rekke telefonnumre til de som han hevder er ansvarlige for prosjektet. Det lyktes ikke GD å oppnå kontakt med noen av disse onsdag.

Undseth har tidligere vært anklaget for å drive innsamlingsaksjoner med uriktig informasjon.

I hardt vær tidligere

Selskapet bak «Prosjekt Håp» er konkurs. ECG, som har hovedkontor i Gjøvik, søker for tiden etter 20 nye salgsmedarbeidere til sin filial i Kirkegata på Lillehammer.

«Vi er et profesjonelt salgsselskap som jobber med telemarketing som vår spesialitet. Drift, coaching, etiske og moralske retningslinjer er drivkraften vår.»

Slik lyder annonseteksten til ECG på Finn.no. Selskapet startet opp sin virksomhet i Lillehammer på høstparten i fjor. Fram til det drev Undseth callsenteret Scandinavian Sales på Gjøvik. Senteret ble gjenstand for kraftig kritikk i Oppland Arbeiderblad (OA) i september i fjor.

Flere tidligere ansatte gikk ut og anklaget Undseth for ikke å betale ut lønn de hadde krav på. De hevdet de ble bedt om å lyve til kunder. De skulle angivelig fortelle at prosjektene de ringte rundt for var godkjent av Innsamlingskontrollen.

Undseth på sin side beskyldte i avisen de ansatte for løgn. På spørsmål om hvorfor prosjektene ikke var registrert i Innsamlingskontrollen, svarte han:

– Det er en prosess vi arbeider med. Men det går ikke fort med Innsamlingskontrollen.

Nytt selskap - samme prosjekter

Overfor GD slår Undseth fast at ECG er et nytt selskap. Firmaet har ingenting med Scandinavian Sales å gjøre. Like fullt samler ECG inn penger for de samme prosjektene som ble brukt i Scandinavian Sales. Spesielt to prosjekter går igjen: «Puerto de Suenos» og «El Soco». Fremdeles har ikke Innsamlingskontrollen registrert dem.

– Det er bare tull. Disse prosjektene har aldri vært registrert hos oss, svarer daglig leder i Innsamlingskontrollen, Børre Hagen, kontant når GD spør.

– Om du står der eller ikke, har ingenting å si. Vi kan dokumentere alt vi holder på med. Dette er dokumentert blant annet gjennom Trygve Hegnars Kapital, forklarer Undseth og fortsetter:

– Vi er en stor aktør i markedet med mange ansatte. Vi jobber seriøst og har ingenting å skjule.

Artikkeltags