Rekordpriser på skinn

Utviklingen de siste årene har vært eventyrlig for tålmodige oppdrettere som Egil Kornkveen, Øivind Groven og Odd Dalum på Kvernmoen på Lesja.

Utviklingen de siste årene har vært eventyrlig for tålmodige oppdrettere som Egil Kornkveen, Øivind Groven og Odd Dalum på Kvernmoen på Lesja. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Noen av skinnprisene har økt med det seksdobbelte

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Det er litt av en utvikling pelsdyroppdretterne på Kvernmoen på Lesja har vært med på.

– Vi har aldri opplevd priser som nå, sier nestoren på pelsingssentralen, Odd Dalum (70).

Med de utsiktene næringen har i dag, er han forbauset over at ingen nyetablerere har meldt seg. Det er nå det virkelig er store muligheter til å skaffe seg tilleggsinntekter. Dalum har opplevd priser ned mot 200 kroner skinnet. Tilsvarende i dag ligger med en gjennomsnittspris opp mot 1.400 kroner.

– Slik utviklingen er, vil etterspørselen øke, tror Odd Dalum som sammen med de andre på Kvernmoen er klar til å ta imot interesserte nyetablerere.

Gullrev

På den siste auksjonen var det nærmest slåsskamp mellom kundene. Best betalt var gullrevskinn med

en gjennomsnittspris på 2.500 kroner, opplyser Torkil C. Tveter som er markedssjef i Norsk Pelsdyralslag.

På auksjonen i Helsingfors ble det bydd fram 317.000 reveskinn. 6.000 av disse kom fra norske oppdrettere.

– Prisnivået for både rev og mink er rekordhøyt. Auksjonen i Helsingfors var sesongåpningen. En snittpris for norske skinn på 1.446 kroner lover godt for de 150.000 skinnene som skal markedsføres senere i sesongen. Pelsmoten står sterkt. Vi forventer at markedet skal holde seg på samme nivå, kommenterer Torkil C. Tveter.

Mest sølvrev

Norske oppdrettere leverer mest sølvrev. For 3.500 skinn ble det en snittpris på 1.465 kroner.

Nærmere 200.000 blårevskinn ble omsatt til over 1.300 kroner i gjennomsnitt.Akkurat nå er langhåret pelsverk topp mote, og det er spesielt de fargerike typene som er mest populær, forteller markedssjefen i Norsk Pelsdyralslag.

Artikkeltags