Humor og latter, alvorsord og høytid. Mange ble berørt av Olemic Thommessens tale til kong Harald og dronning Sonja. Nå roses lillehamringen på sosiale medier for en annerledes tale under slottsmiddagen for stortingsrepresentantene og statsrådene.

Språklig elegant

Ekspert på retorikk, professor Jens E. Kjeldsen ved institutt for informasjons- og medievitenskap i Bergen, forstår at mange lar seg begeistre. Han sammenligner allerede den nye stortingspresidenten med kjente Høyre-menn som Jo Benkow og Jan P. Syse.

– Ja, det er lenge siden vi har sett en Høyre-mann utfolde seg litterært på denne måten. Thommessen viser en språklig eleganse som vi ikke har sett så mye til de siste årene, sier Kjeldsen til GD.

Thommessen hadde en humoristisk tilnærming til den nye tid i storting og regjering.

Se og hør Olemics tale her

«Nye statsråder har vi også fått. Hvis man kaster blikket nedover siden her ser de ganske rolig ut. Det er bedrag, deres majestet. I virkeligheten sitter de og brenner på stolene og vil aller helst tilbake til sine budsjetter og febrilsk lete etter poster å gjøre noe ved. For her skal bli en ny profil, må vite, sier Thommessen og henvender seg mot finansminister Siv Jensen.

«Bak et ektefødt smil, kan vi allerede nå ane lidelsens skjønne drag over hennes panne. Det er ikke rart når en skal finne ut av avgåtte regjering finter og grep i et stort og sammensatt budsjett».

Nevnte bunaden

Retorikkeksperten mener Thomessen tale var mer humoristisk enn tilsvarende taler, og morsom på en elegant måte.

– Slik sett føyer den seg inn i tradisjon til mange av Høyres store og gode talere, som Jan P. Syse, Lars Roar Langslet og Jo Benkow, sier han og trekker fram et felles trekk.

– De er/var alle kulturelt interesserte, opptatt av kultur, litteratur og hvordan språket fungerer. Og ikke minst velformulerte fordi de har et godt ordforråd, og evner å sette sammen ordene på en passende og elegant måte, sier Kjeldsen.

Thommessen harselerte også over sin egen inntreden som stortingspresident – i bunad, og påpekte at motepolitiet karakteriserte den som en dårlig sydd skotsk pysjamas.

«Jeg brukte ikke bunaden i dag, deres majestet. Den kunne jo ha inspirert Dronningen til å ville skifte ut alle juledukene i huset her.

Latteren satt også løst da Thommessen omtalte det nye partiet på Stortinget, De grønne:

«De er foreløpig et ubeskrevet blad, en spennende spire – og vi håper de ikke blir et ugress i bedet».

Krevende

Kjeldsen mener denne type taler i festlige lag er vanskelig.

– Den må være morsom, den må gripe de som sitter i salen, men for all del ikke være plump og platt. Og de riktig gode talene gjør alltid noe mer enn bare å være morsomme, slik Thommessen gjør her. Avslappet senkes ettertanken inn mot slutten. Vi samles om de viktige verdiene vi deler, ikke det vi kan le av sammen. Det gjør den til en veldig passende tale som blir lagt merke til, sier Kjeldsen.